Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Танцувайки в кревата до сутринта

05 Януари 2010 / 10:01:06  GRReporter
1709 прочитания

Зрителите трябва да си вземат спални чували и възглавници, за да гледат представлението „In bed” на Анджела Пред, което започва в 22:00 ч. и свършва в 8 сутринта.

Представлението, което продължава цяла нощ се върти около кревата и е една приумица на британската хореографка Анджела Пред. Обикновено, когато си лягаме и не се въртим в кревата от стрес и напрежение, заспиваме, но Анджела Пред е на различно мнение: креватът е, за да танцуваме. Може би е важно да кажа, че г-жа Пред е хореограф с магистратура за изследване на движението и хората със специални нужди, така че тя мисли за движенията на тялото дори дкато спи. Това е и причината да направи това представление, което кани и зрителите да участват.

«Βed» е една хореографска инсталация, както казва неговата авторка. Единственият декор е един креват върху който и около който двамата танцьори изпитват човешките взаимоотношения, паметта и емоциите на тялото. Анджела Пред, която е преподавала и танцувала в Random Dance Company, е работила много пъти върху понятията за „близост, лично пространство и свобода”.

Представлението започва като представление в 22:00 ч. вечерта и приключва на сутринта. Зрителите си носят спални чували и възглавници и си правят своя собствен креват, откъдето ще проследят случващото се. „Те са свободни да се движат, да си говорят” казва Анджела Пред. „А ако им се доспи докато танцьорите продължават представлението, се позволява и да поспят”.

С напредването на нощта зрителите създават връзка помежду си, тъй като за толкова дълго време е невъзможно да се затвориш в собствения си свят. Така те участват в „Кревата” и представлението приключва със закуска за всички – танцьори и зрители. „Прилича на едно пътуване през нощта, което в началото поставя зрителите в ролята на наблюдатели. Но по-късно ги привлича все по-близо един до друг, докато те стават центъра на вниманието и част от действието” обяснява хореографката, която е поканена от Британския съвет, за да представи това различно танцово представление.

„Танцьорите правят нещо повече от това да танцуват. Те споделят с публиката част от общите преживявания. Аз насърчавам публиката да заспи, докато определени неща е невъзможно да се случат докато не се създаде едно море от тела” допълва Анджела Пред и обяснява, че всяко представление е зависи от реакциите на публиката. „Креватът” представлява един огромен архив от хореографии създаден чрез началната блиост на дуета, които са започнали да работят върху представлението преди три години. Но има и някои правила, които не се нарушават: всички представления се играят върху един и същи креват и едни и същи чаршафи, които не са прани, така че да задържат миризмите и естествените остатъци от телата на танцьорите.

 

ΙΝFΟ

«Τhe Βed» на 9 януари в Център за танци Изидора Дънкан (ул. Хрисафис 34 и Дикеарху, тел. 210-3692 336), от 22:00 до 08:00. Вход: 20 евро. Семинари на 5 и 6 и на 7 и 8 януари. Информация: тел. 210 7621 234

 

 

 

Категории: Танц Изидора Дънкан
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus