Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Танци на улицата или как изкуството съживи Атина

29 Април 2011 / 19:04:17  Анастасия Балездрова
6388 прочитания

 

 

 

 

За хората, които се озоваха в центъра на Атина днешният петък беше много по-различен от всеки друг ден. От площад Синтагма до музея на Акропола, от 13:00 до 21:00 гръцката столица живееше в ритъма на модерните танци, които представиха над 100 танцьори под съпровода на 4 музикални групи.

Ето как описа причината за това ново и изненадващо представяне на танцовото изкуство на улицата председателят на дружеството на гръцките хореографи Петрос Галиас:

„Международния ден на танца се отбелязва всяка година и в Гърция в музеи или зали за танци. Тази година решихме да излезем на улицата. Хората са дълбоко повлияни от икономическата криза, затова решихме да допринесем поне ден за завръщането на надеждата в града, който обичаме. Излязохме на улицата, за да се запознаем с публиката и да й се представим. Искаме да покажем на хората, че танц не е само това, което гледат в шоу-програмите по телевизията. Съществуват и друг вид танци, които може и да им харесат”.

Днешният проект бе организиран от съюза на гръцките хореографи с подкрепата на министерството на културата и със сътрудничеството на общината в Атина, Международния съвет за танците на ЮНЕСКО, музея на Акропола и Националната лирична сцена.

Изявите започнаха от площад Синтагма, където танцуваха няколко групи със и без съпровод на музика.

Танците бяха толкова заразителни, че няколко момиченца се присъединиха към танцьорите и имитираха техните движения доста успешно.

След площада групите потеглиха по улица Ерму и танцуваха на различни места. Последваха представления на площад Капникареас, Монастираки и Тисио. От там танцьорите продължиха маршрута си към пешеходната улица Дионисиу Ареопагиту и изпълнха едно интерактивно представление пред музея на Акропола.

Един от спектаклите, които впечатлиха най-много публиката бе този на групата за съвременни танци „Дагиполи” с участието на танцьор в инвалидна количка.

Георгиос Христакис разказа за GRReporter, че в групата участват хора с двигателни увреждания и професионални танцьори. Те са участвали в много изяви, а утре вечер ще представят новия си спектакъл в залата на фондация „Михалис Какоянис”.

„Атина, както и много други градове в Гърция са много негостоприемни към хората с двигателни увреждания. Но не можем непрекъснато да се оплакваме от липсата на инфраструктура и да стоим затворени в домовете си. Аз винаги съм бил на мнение, че трябва да излезем на улицата и да се справим с трудностите по който начин може всеки от нас. От там нататък нещата се развиват от само себе си. няма такова нещо, което да те върне назад толкова лесно”.

„Чрез работата си в групата преоткрих самата себе си. Научих, че няма неща, които да не мога да направя. Просто досега съм ги смятала за невъзможни за мен и не съм се замисляла по какъв друг начин бих могла га ги постигна” разказа за опита си от участието в групата Виви Романа.

Категории: Девет музиТанци на улицатамеждународен ден на танцафестивал
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus