Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съвременните технологии при реставрацията на Акропола

20 Март 2010 / 00:03:55  GRReporter
2494 прочитания

Докато се подготвя церемонията по предаването на готовия Партенон, на специално организиран конгрес в сградата на Новия музей на Акропола бяха разкрити съвременните технологии, които са използвани за реставрацията на Свещената скала.

„В момента Гърция може да изнася ноу-хау във връзка с прилагането на новите технологии в реставрацията”, заяви главният секретар на Министерство на културата Лина Медони. Службата по възстановяването на паметниците на свещената скала винаги се е възползвала от международните и европейските програми, за да постигне по-добри резултати в реставрацията и да закрили Акропола, допълни г-жа Медони.

След Великден ще приключи една голяма част от реставрацията на Партенона и най-накрая ще видим Пропилеа в техния краен вариант след възстановяването им. Работите по възстановяването на Свещената скала продължават от 30 години и ще продължат поне още няколко. В следващите седмици обаче много от „вечните” скелета около Акропола ще се махнат и скалата ще придобие един съвсем нов вид. До момента са готови два от паметниците – Ерехтейонът и Пропилеа или преддверието, и остават още два паметници да бъдат довършени – Партенонът и храмът на Атина Ники.

Новите технологии, които са били дадени на разположение на Службата за реставрация на Акропола доведоха до важни резултати, а в момента все още се провеждат програми за записване на данните за поведението на антиките по време на земетресения и се измерва температурата, влагата и т.н. с оптични влакна.

Директорката на служабата за реставрация на Акропола Мери Йоаниду отбеляза, че фотограмичните и други отпечатки, които са направени могат да бъдат използвани по различни начини. Те са извънредно точни и показват аналитично проблемите. Снимките са направени в случая с Акропола от специално направени метеорологични балони със закачено върху тях оборудване. Проблемът да бъдат правени снимки от самолет е, че полетите над Акропола са забранени на височина по-малка от 5000 фута. Но дори и с балон заради ветровете през повечето дни в годината е било много трудно да се снима заради движението на балоните. Общо са използвани около 4000 снимки, а тази програма за ползване на конкретната техника е най-мащабната на световно ниво.

От фотограмичните документи за Ерехтейонът е направено и триизмерно сканиране, така че сградата може да бъде разгледана от компютъра в нейния почти истински вариант. По време на предстоящите дейности по реставрацията на Партенона общо шест метопи ще бъдат пренесени в Музея на Акропола, а на тяхно място е бъдат поставени копия.

Категории: История Акропол съвременни технологии реставрация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus