Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Световната икономическа криза на театър в Епидавър

11 Август 2013 / 15:08:44  GRReporter
1594 прочитания

Има ли театър за световната икономическа криза? Европейската програма Culture „World Crisis Theatre” и Центърът за класическа драма на Университета Пандио отговарят на този въпрос с един тридневен фестивал, който ще се проведе от 23 до 25 август в Малкия театър на античния Епидавър.

На фестивала, групи, които се занимават с изкуство от пет държави от ЕС- Гърция, Германия, Италия, Франция и Поругалия, ще поставят пиеси с главна тема световната икономическа криза. Програмата е посветена на показването на обществените феномени и теми за човешкото поведение, които са следствие от продължаващата икономическа криза в Европа. Това сътрудничество има за главна цел създаването на инструменти за преобразуването на европейската идентичност със средствата на изкуството.

Френското начало

„The Power of Yes”

Фестивалът започва на 23 август, петък, с Франция и театралния режисьор Бруно Фрейснет, които ще представят откъс от пиесата „The Power of Yes” на награждавания британски писател, сценарист и режисьор сър Дейвид Хеар. Пиесата е написана  през 2009 и е определена от британския печат като „завладяващо политическо документално произведение”, което „търси всички въпроси, чиито отговори ние търсим”. Това е театрална метафора на проучването, което Хеар е направил за влиянието на икономическата криза и включва интервюта с известни икономически журбалисти и инвеститори,като Джордж Сорос.

Гръцкият „Циклоп”

Гърция участва с „Cyclops – Survival”, написана и режисирана от преподавателя в Университета Пандио Ягос Андреадис, „душата” на World Crisis Theatre Festival.Това е обработка от брехтовски тип на сатирическата драма на Еврипид „Циклоп”, чиято тема е канибализмът, не само в буквалния смисъл, но главно в политически и обществен смисъл, така, както го преживява всеки в днешната икономическа криза.  Обслужвайки тази логика, артистите  (Христос Ефтимиу, Георгиос Мороянис, Маня Пападимитриу, Кимон Ригопулос) пресъздават митически същества или днешни страдащи и борещи се хора.

Италианското предложение

„Esposti a tuto”

В събота на 24 август денят започва с Италия и пиесата „Esposti a tuto”, режисирана от Томазо Теланг и Франческо Джиуфре. Отнася се за една група мъже и жени, които идват от една страна на кризата и които  в едно неопределено място и време са поканени от един Харон на Данте за започнат заедно едно пътешествие.
Недоволството, необходимостта от красота, любопитството и желанието за една нова утопия ги кара да приемат тази възможност, да забравят старото си „аз”, и да оставят всичко зад себе си.

Португалският „Отговор”

Португалия продължава програмата с „Отговор”.В текста и режисурата на Уго Мигел Коелю представлението чрез изявленията на социолози, икономисти, журналисти и политици търси отговор на въпроса „Имаме ли още време да променим хода на нещата?”.

Интерактивното немско предложение

„The Satyr Play” от Германия (по текст и режисура на Катерина Кокинос Кенеди и Андреас Врос) е пиеса, която затваря третия последен ден на фестивала.  Това е сатирически допир до Евменидите, последната част от „Орестия” на Есхил. Това е интерактивно представление, което излага „мръсното бельо” на демокрацията, бюрокрацията и настоящата криза. На фона на съда на Орест, колективната инициатива на Австралия, немския Human Waste Theatre  и група артисти от Берлин се обединяват с публиката, която играе със съдиите и митичните фигури на драмата.

Входът за представленията, които започва в 8 вечерта е свободен.

Категории: театър Епидавър фестивал световната икономическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus