Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Слънцето и Луната

21 Юни 2010 / 14:06:30  GRReporter
14004 прочитания

В астрологията годишният цикъл се разделя на четири периода. Имаме две равноденствия и две слънцестояния през годината. Този цикъл се дефинира от движението само на един фактор – видимото движение на Слънцето. Нарича се слънчев цикъл.

Когато обаче говорим за лунния цикъл – от новолуние до новолуние – става въпрос за цикъла на два фактора. Без Слънцето Луната няма светлина. Когато наблюдаваме промяната на формата на Луната, ние всъщност виждаме как се променя взаимната връзка между Слънцето и Луната. Ние виждаме, че тя променя формата си според светлината на Слънцето, която се отразява от повърхността на Луната. Луната като небесно тяло, не се променя.

При новолуние Луната се намира между Слънцето и Земята и затова ние не виждаме никаква светлина – Слънцето огрява обратната страна на Луната, тази която не виждаме. При пълнолуние вече Земята се намира между Слънцето и Луната и затова ние виждаме пълния Лунен диск, осветен от Слънцето.

Това е астрономически факт, който трябва много внимателно да се осмисли и да се разбере смисъла му. Защото смисълът зад всичко това е следният – Слънцето е основният източник на енергия за живите същества на Земята. Но когато то свети не можем да го видим, нито да го наблюдаваме. Само го усещаме. Но чрез Луната можем да осъзнаем неговата светлина, форма и енергия. Затова Луната е тази, която придава форма на енергията, която получаваме от Слънцето. И не на последно място - за едно денонощие Луната изминава средно 13° по зодиака, докато Слънцето изминава само 1°. Което отново насочва погледа към Луната като по-индивидуален фактор.

Пропускането на Луната като водещ фактор от личностна и психологическа гледна точка, и акцентирането върху Слънцето в хороскопа, обикновено води до грешни заключения.

Лунният цикъл е цикъл на взаимната връзка между двете светила. Това е основният, базисен цикъл в астрологията, защото отразява връзката между два обекта, движещи се с различна скорост. И затова когато се говори за аспект между две планети, се има предвид една конкретна фаза от тяхната циклична взаимовръзка. Но това е друга тема.

Сега ще изпиша ключовите фрази за значенията на Слънцето и Луната по знаци. За по-пълно разбиране желаещите могат да се запознаят с основните характеристики на зодиакалните знаци.

Слънцето показва за какво ни е дадена енергия, каква цел има съществуването ни. Луната показва какви нужди имаме, каква форма ще придадем на слънчевата енергия.

Овен

Слънце – имам енергия да водя, да бъда смел и импулсивен, да поемам предизвикателства, да бъда агресивен и твърдоглав

Луна – имам нужда да бъда важен за другите, да бъда пръв във всичко, да действам, да се справям с предизвикателства

Телец

Слънце – имам енергия да изграждам стойностни неща и да ги поддържам стабилни и в покой

Луна – имам нужда от стабилност, от неща, които не се променят и се запазват във времето, да съм спокоен

Близнаци

Слънце – имам енергия да общувам, да бъда различен, да науча всичко, до което се докосна, да се променям

Луна – имам нужда да ме оценят интелектуално, да бъда информиран и стимулиран мисловно, да бъда безгрижен и да ми се случват различни неща

Рак

Слънце – имам енергия да се грижа, да създавам сигурност и комфорт, да покровителствам

Луна – имам нужда да бъда емоционално задоволен, да усещам уюта и сигурността на семейството си  или групата, към която принадлежа, да се грижа за тях

Лъв

Слънце – имам енергия да се изявявам, да бъда видян, да творя, да бъда забавен и великодушен

Луна – имам нужда да бъда уважаван, забелязан и да ми се оказва специално внимание, да бъда заобиколен от изисканост

Дева

Слънце – имам енергия да бъда перфектен във всичко и да работя, да бъда практичен, критичен и полезен

Луна – имам нужда да съм полезен, проницателен, разумен, да въвеждам ред във всичко, да забелязват, че съм полезен

Везни

Слънце – имам енергия да удовлетворявам другите и да бъда ценен, да ги обединявам, да бъда дипломатичен

Луна – имам нужда да бъда изискан, привлекателен и популярен, да има хармония и красота около мен, да ме ухажват, да очаровам другите


Слънце – имам енергия да контролирам като знам всичко, да стигам до дъното, да имам много желания, да бъда единак

Луна – имам нужда да контролирам, да съм силен, нещата около мен да са наситени с интензивност, дълбочина, крайности

Стрелец

Слънце – имам енергия да се утвърждавам, да съм оптимист, да влияя на мислите на другите, да бъда философ чрез хумора си, да влизам в приключения

Луна – имам нужда моята мъдрост да бъде приета, да скитам на воля и да добивам познания, да съм свободен, нищо да не ме ограничава

Козирог

Слънце – имам енергия да организирам, да създавам стратегии, да бъда полезен и дисциплиниран, сдържан и отговорен

Луна – имам нужда да управлявам, да съм продуктивен, да постигам резултати

Категории: Двет музи Астрология Слънцестоене
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus