Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Силно гръцко участие на Международния кинофестивал в Берлин

21 Януари 2013 / 19:01:25  GRReporter
1548 прочитания

Четири гръцки филма ще участват в 63-то издание на Международния филмов фестивал в Берлин, който ще се проведе между 7 и 17 февруари.

Филмите ще участват във Форума на фестивала, чиято тематика тази година е свързана със социалните протести, както и с усилията на съвременните общества да открият своите устои.

„Вечното завръщане на Андонис Параскевас”

Сред списъка от 41 ленти, които ще участват във форума е включен дългометражният филм на Елина Псику „Вечното завръщане на Андонис Параскевас”. Миналата година той спечели първо място в секцията „Work in Progress” на филмовия фестивал в Карлови Вари.

Филмът е своеобразен коментар на днешната ситуация в Гърция. Главният герой е телевизионен водещ, който в опита си да съживи залязващата си слава инсценира своето отвличане и се скрива в един луксозен изоставен хотел. От своето удобно скривалище той следи развитието около „отвличането” си. Персонажът му се превъплъщава от Христос Стергиоглу. Мария Калимани, Георгиос Суксес, Теодора Дзиму, Силас Дзумеркас, Лена Яка и Василис Димитруляс допълват актьорския екип.

„Дъщеря”

Това е третият дългометражен филм на Танос Анастопулос. Чрез историята на едно 14-годишно момиче той засяга кризата на духовните ценности в една изстрадала Гърция.

Историята е следната: Едно 14-годишно момиче решава да отвлече 8-годишния син на съдружника на своя баща, когато той изведнъж решава да изчезне, за да се скрие от своите кредитори. Тя смята, че именно съдружникът е виновен затова, че баща й го няма и затова е готова за всичко. Основният елемент на лентата е връзката между момичето и момчето, която се развива в склада за дърва, където го държи като в затвор.

“Fynbos”

Първият филм на Харис Патраманис представя историята на един строителен предприемач, който се намира на прага на фалита. Той заминава със съпругата си до един богат, но отдалечен от цивилизацията край със цел да сключи един договор, който е и последният му опит да се спаси от фалита. На края обаче това, което прозира през стъклените стени на неговия дом, където се преплитат шест човешки животи е, че смисълът е не в парите, а в човека.

Думата “Fynbos” обозначава богатата храстова растителност в Южна Африка, и особено в региона на Западен Кейп, която е характерна за дивата си красота. В главните роли участват Джесика Хейнс, Уорик Гриър, Сюзън Данфорд, Джон Хърбърт, Кара Робъртс и Чад Филипс.

„При вълка”

Във филма на гъркинята Христина Куцоспиру и британеца Аран Хюз преплитането на игралното и документалното кино цели да използва алегорични картини, за да изрази един коментар за бедността, която се разпространява в ядрото на Европа.

Лентата представя четири дни от живота на едно село в северната част на региона на Навпактос, чиито жители се опитват да оцелеят при особено тежки климатични условия и с бедния начин на живот на гръцката провинция в условията на криза. Актьорите във филма са самите жители на селото.

Категории: Кино Международен филмов фестивал в Берлин гръцки филми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus