Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сфинкс с лице на жена в Амфиполи

22 Октомври 2014 / 09:10:09  GRReporter
1825 прочитания

Мраморната глава на сфинкса, поставен на източната част на входа на гробницата е най-новото откритие на археолозите в Амфиполи. Тя бе намерена в третата камера на гробницата и на дълбочина 5,20 метра от върха на купола.

Главата бе намерена почти непокътната. Счупено е само парче от носа. Тя е с височина 0,60 метра и е обърната в посока към входа на гробницата. В долната част на шията е изцяло запазен разрезът на мястото, където главата е била сглобена към тялото на сфинкса. Косата е на къдрави кичури, по които личат следи от червена боя. Те падат върху лявото рамо и са вързани с тънка лента. Според археолозите скулптурата е изключително произведение на изкуството. Те откриха също парчета от крилата на сфинксовете.   

Фактът, че главата бе открита на голямо разстояние от входа на гробницата, където се намират сфинксовете добавя още съмнения, че тя е станала обект на набези от иманяри още в древността.

Паралелно с това екипът осъществи пробен прорез с размери 2 на 2 метра във входа на четвъртата камера в дълбочина 0,45 метра. Пред него бяха открити две части от западното крило на мраморната врата.

Другото откритие на археолозите е северната част на мраморния праг, чиято общи размери са:  дължина 2,15 метра, ширина 1,6 метра и дебелина 0,25 метра. По него има носещи вдлъбнатини за металните релси, които са улеснявали движението на крилата на мраморната врата. От открития на мястото разрез става ясно, че подът на помещението е бил застлан с варовик с бяло покритие. Части от варовика бяха открити също по мраморния праг. Според преценката на археолозите източната част на пода изглежда срината, а в западната той е повреден, като варовиковите парчета са паднали във вътрешността на разреза.

През следващите дни екипът ще подсили подпорите на тавана и ще продължи разкопките в останалата част на третата камера, се посочва в заключение в съобщението на гръцкото министерство на културата. 

Категории: История гробница Амфиполи глава на сфинкс разкопки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus