Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Само чудо може да спаси бившото кралско имение Татои

23 Март 2014 / 15:03:11  GRReporter
1241 прочитания

През 2008 тогавашното политическо ръководство на Министерството на културата общеаваше, че резиденцията Татои ще се сдобие с организация за управление, и че бившият кралски имот ще отвори за посещения след 5 години. Шест години по-късно са направени някои стъпки, но не и чудеса. Един от големите проекти в Атика, което би трябвало да стане туристически обект, страда от липсата на разбирателство между отговорните институции.


В момент , когато други големи проекти се осъществяват или завършват като Акропол Палас, Градината на чудесата в Плака, Картинната галерия, Националният музей за съвременно изкуство и Школата на Аристотел, Татои не може да се справи само с държавна помощ.

Бившият кралски имот се нуждае и от частна помощ.  В Атина може да се види какво предлага частната инициатива. Примерът са авангардните проекти на Фондацията „Ставрос Ниархос” на мястото на стария хиподрум, както и помощта на Фондация Онасис в реставрацията на ул. Панепистимиу.

Министерството на културата пристъпи с помощта на програма ЕСПА към консервацията на 3500 предмети (отделени са 1 194 000 евро), които се пазят в хранилищата на първия музей в страната- Картинната галерия.  Дори в момент на криза отдели през 2013 около 100 000 евро за спасителни работи по сгради, и други 30 000 неотдавна за същото.

Бившият дворец е празен, но се намира в лошо състояние. Дружеството „Приятели на Татои получи зелена светлина от министерството да осъществи план за проучване. Но неговият председател Василис Куцавлис се безпокои, че трябва да се свика незабавна среща между министерствата на културата и на развитието, и префектура Атика, за да се потърсят начини за финансиране.  Той залага на съвместно участие на държавата и частния сектор  за реставрацията и отварянето на сградите.

Комисията за паметниците в Атика има готови одобрени проучвания за сградите на лесничея и на градинаря. Действия трябва да се предприемат за гараж, сградата за прислугата, маслобойната, винарната, мандрата и други.

Започват проучвания на други сгради. ДОбре се движи подготовката за историческата сграда Стурм.  Дружеството „Приятели на Татои” и еизпратило покани за представяне на финансова оферта за емблематичния хотел Татоион. Ясно е, че много неща са се променили в отношението на обществото към бившия кралски имот. Идеологическите предразсъдъци са надмогнати, първите крачки са направени, много хора участват в обиколките и в дружеството (то има 200 редовни членове и 3000 приятели).

Създаването на организация за управлението на имота за координиране на дейностите е необходимо, както и търсенето на финансиране. Министерството на културата е дало нещо, очаква се Министерството на развитието, което има главната дума в Татои, но до момента не е отдели нищо въпреки обещанията от 2012.
Според Министерството на културата трябва да се одобри план за управление, около който да се обединят отговорните министерства и частните лица.

Неотдавна от Europa  и гръцката Организация за околната среда и култура беше направено предложение за възстановяването на имота. Остава заинтересуваните страни да се разберат Ако се възстанови имотът, като например бившият палат се превърне в музей, това ще помогне и на другите сгради в имота.

Категории: кралско имение Татои реставрация Министерство на културата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus