Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Романтичният реализъм на Айн Ранд проговори на гръцки

03 Юли 2011 / 14:07:13  GRReporter
3294 прочитания

Моралното верую на Айн Ранд (1905-1982), за свободната човешка воля може да се обобщи в следния израз: «Човек съществува заради самия себе си, той не е длъжен нито да жертва себе си заради другите, нито да иска от другите да се жертват заради него». Самата тя нарича творчеството си, което някои възхваляват, а други казват, че е за боклука, «романтичен реализъм».

Айн Ранд принадлежи към категорията от писатели с верни почитатели и отявлени противници. Дори и днес прочитът на книгите й, чиито продажби са надминали 20 млн. екземпляра, предизвиква литературни и идеологически спорове. Тя е една от най-оспорваните и противоречиви личности в САЩ от миналия век.

Американската писателката с еврейски произход е родена в Санкт Петербург в заможно семейство, и напуска града на 12-годишна възраст през 1917 г., годината на Октомврийската революция, когато болшевиките национализират имуществото на баща й, еврейски аптекар.

Когато отива в Америка развива една своеобразна философска система, един мироглед, който нарича “обективизъм”, и който включва в творчеството си и всичката си дейност през целия си живот, от издаването на списания до политическата й активност на страната на Републиканците, но и на антикомунистическия фронт по онова време.

Обявява се за атеист и защитник на логиката, която дава знания на човека, отхвърляйки всички религии и всякакъв вид вяра. Подкрепя “рационалния егоизъм” и критикува т. нар. морален алтруизъм, твърдейки, че само свободният пазар на капитализма може да защити индивидуалните права и главно частната собственост. Ненавижда всякакъв вид колективизъм и държавно планиране и контрол, като смята за неморално прилагането на сила.

Издателство “Океанида”, което вече пусна на пазара две книги на Ранд, преведени на гръцки език, «Ние, живите» през 1996 г. (We the Living, 1936) и класическата «Изворът» през 2007 г. в два тома (The Fountainhead, 1943), ще издаде “на дози” философския й роман “Унизеният Атлас” (Atlas Shrugged, 1957), четвъртият и последен, който е написала. Наскоро в САЩ излезе дългоочакваният филм по романа. 

«Помислихме за това, което се е случвало в миналото. В предишните два века много писатели са публикували романите си с продължения всеки ден, във вестници и други печатни издания. Новите средства ни дават възможността да реализираме тази идея по един нов начин, по-лесно и практично. И така, от 25 юни всеки ден в 7 ч. сутринта публикуваме предварително, безплатно за читателите, първия том на книгата с ежедневни продължения до октомври», обяснява отговарящият за връзките с обществеността на издателството Василис Кимулис.

Очаква се издателство “Океанида” да издаде и пусне на пазара до края на годината може би най-значимия роман на американската писателка в три тома, през трите последни месеца на годината, октомври, ноември и декември 2011 г. «Айн Ранд има голяма и разнообразна аудитория в Гърция. Читателите подкрепят и житейската философия на авторката, но смятам, че повечето я четат, защото умее да разказва добре една история, по своя си особен начин», добавя Кимулис.

Тази практика с разказването на истории с продължения започва от «Хиляда и една нощи», където Шехерезада разказва всяка вечер различна история на цар Шахриар, за да избегне екзекуцията си на следващата сутрин. Примерите за писатели, издали произведенията си по този начин, са безбройни и се простират от Чарлз Дикенс до Стивън Кинг. «Това беше нашата голяма мечта. Горди сме, че успяхме, въпреки че съществуваха определени резерви за стойността на едно такова издание. Английският оригинал е над 1000 страници», завършва Василис Кимулис.

Християна Самара, превела това епично по своите размери произведение, подчертава, че «това беше доста изморителен труд, не само поради обема, но и заради стила на произведението, което носи в себе си философията на Айн Ранд». Романът «Унизеният Атлас” се смята за опус-магнума на писателката. В една измислена антиутопия за САЩ, най-успешните членове на обществото, предприемачи, учени, творци, стачкуват по един необикновен начин. Оттеглят се в една планинска, тайна местност, и създават независима свободна икономика.

Главният герой и лидер на това движение Джон Голт, описва тази стачка като нещо, което «спира двигателя на света». Ранд е искала да покаже ,че нещо такова би довело обществото до разпад. «Айн Ранд вижда нещата от една съвършено различна гледна точка. Капитализмът не се заклеймява по принцип, книгата представлява един опит да покаже, че и другият път "може да доведе до нещо добро, стига тези, които го следват да са го осъзнали. Има един аристотелов поглед към човека и обществото, едно героично измерение за усъвършенстването на човека като продуктивно същество», разказва Християна Самара.

«Тя, разбира се, е писала в една друга епоха, парите тогава все още са били управляеми, а днес не, променил се е моралът на системата. Може някой ще я сметне за реакционерка, но вече са се променили условията. Ранд вярва, че нищо не се поставя в услуга на обществената полза, вярва в един пазар за размяна на продуктите на разума, в свободния пазар и свободата на избора. Може би нещо подобно звучи идеализирано, зависи от това как ще я прочете всеки човек. Във всеки случай, като разказвач е изключително добра, има действие в книгата, интересно и пълно с живот», посочва преводачката.

Категории: Айн Ранд американска писателка издателство Океанида Унизеният Атлас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus