Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Режисьори на съд, осквернили Епидаврос с гола актриса

22 Септември 2014 / 14:09:18  GRReporter
1052 прочитания

С обвинение за оскверняване на археологически паметник – античния театър в Епидавър ще бъдат съдени двама режисьор с международна известност. Един от двамата говори за „ужасна смрад на пълзящ национализъм”..

Френско-швейцарският режисьор Оливие Жосуа, който е снимал сцени от документален филм за немския режисьор Матиас Ланхоф в театъра в Епидавър е арестуван в четвъртък заедно със самия  Ланхоф, френската актриса Никол Марси и оператора.

Арестът е станал рано сутринта след сигнал на охранителя, че по време на снимките на документалния филм, за който продуцентите твърдят, че имат разрешение от компетентните власти, френската актриса се е движела гола в театъра.

Членовете на снимачния екип да арестувани за оскверняване на паметника и са заведени в полицейския участък в Нафплио, където след устна заповед на прокурора са освободени и е образувана преписка.

Остро отворено писмо на Оливие Жосуа

Междувременно в неделя Оливие Жосуа изпрати отворено писмо със заглавие „За живота и за смъртта на археологическите паметници”, в което говори за „ужасна смрад на пълзящ национализъм”.  В писмото се казва:

„Две години след създаването на филма „Като каменни лъвове на входа на нощта” в Макронисос, реших да посветя един документален филм на режисьора Матиас Ланхоф. За повече от 50 години Ланхов не е спрял да  се връща към античните гръцки текстове, да ги сблъсква със съвременния свят, в най-големите театри на Европа. И макар спектаклите му понякога разтърсват текстовете, целта му винаги е била да ги направят колкото е възможно по-живи.В това си качество Матиас Ланхов е повече грък от много гърци”. Не е един „добър грък”, но е един „супер грък.”

Писмото продължава, казвайки че е било логично част от филма да се снима в Епидавър- мястото-люлка на гръцкия театър, и да се режисира един нощен диалог между Ланхов и френския драматург и негов приятел Мишел Дойч.

„Както посочихме в искането за снимките, одобрени от Централния археологически съвет, щяхме да снимаме също сцени, в които Ланхов искаше да използва като сценично видео за новото си представление  със заглавие „Cinéma Apollo”, вдъхновена от романа „Презрение” на Алберто Моравия и от едноименния филм на Жан Люк Годар. Продължението даде храна на скандала: пазачите сметнаха, че сцените, снимани от Матиас Ланхов  за сцената „Одисей и Кирка”са  „порнографски”! Целият екип беше заведен в полицията в Нафплио и заснетите сцени бяха конфискувани. Документалният ми филм беше прекъснат”.

Оливие Жосуа изразява мнението си, че мисията на археологията е да изважда на светло, да проучва и да пази останките от световете от миналото.

„Докато някои творци, между които и Матиас Ланхоф, се опитват да съживят камъните на Епидавър със силата на живия театър и на изкуството като цяло, други искат единствено замразят мястото като култ към славното минало. Това е особено тъжно, колко по-ниско от обвинението към нас за оскверняване на паметника, виждам да се носи ужасната смрад на пълзящ национализъм за рекламирането на една ВЕЧНА ГЪРЦИЯ, която вярвах,че принадлежи на други епохи...” завършва писмото на Жосуа.

Категории: Епидавър античен театър Оливие Жосуа оскверняване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus