Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ренцо Пиано проектира културния център на името на Ставрос Ниархос

06 Октомври 2012 / 19:10:25  GRReporter
1300 прочитания

На пресконференция на 4 октомври, от Фондацията за култура "Ставрос Ниархос" обявиха, че започва осъществяването на проекта за културен център "Ставрос Ниархос" във Фалиро и той ще бъде готов  в края на 2015 г. До момента са извършени изкопни работи,  както и археологически проучвания на терена. На пресконференцията развитието на работите беше представено от фотографа Гиоргис Геролимпос. Поредицата от снимки, които описват природата преди и след началото на строежа, има за цел да запази и най-малките следи от големите промени, които ще се случат на това място.

Снимките показват постепенното превръщане на пространството от празно място в  развит център. Асфалтиран паркинг за автобуси сутрин и място, където младежите вечер показват шофьорските си способности, без хубава гледка, с няколко евкалипта -това е първоначалният вид на мястото през юни 2007 г. Според проучванията на прочутия италиански архитект Ренцо Пиано, който ще проектира центъра, теренът ще бъде повдигнат чрез създаването на хълм, който ще предлага гледка към морето и към Атина, ще възстанови растителността, ще донесе отново вода в пространството, ще обърне гръб на шума от крайбрежните артерии и ще постави отново човека в центъра на околната среда. В центъра ще има и постоянна изложба на откритите по време на археологическите разкопки на мястото находки, след консултации с Комисията за античните открития.

След 12 месеца ще бъде създаден хълмът, след 22 месеца-носещата конструкция на комплекса, а след 18 месеца ще е готов фотоволтаичният покрив. Проектът ще включва и  супер модерните сгради на Националната библиотека и Лирическата сцена, както и един парк от 170 декара. След като стане готов, Културният център ще бъде предаден на гръцката държава, която ще го администрира. Центърът  е най-голямото дарение на Фондация"Ставрос Ниархос", която финансира напълно проучванията, строежа и обзавеждането на стойност 556 милиона евро. Строежът ще е под контрола на комисия, в която ще участват представители на кабинета на премиера, на Националната лирическа сцена, на Националната библиотека, на община Калитея, както и на министерствата на околната среда, финансите, културата и образованието.

 Според Янис Трохопулос, изпълнителен директор на управителния съвет на центъра, той ще е победа за творческите сили на това място. Той подчерта, че в Гърция има много усърдно работещи  хора, способни и талантливи, готови да творят.За тях и за гърците, които имат нужда от надежда и визия за бъдещето ще е този център.Управителният съвет вече проучва какви дейности ще подслонява центърът, какви безплатни програми ще предлага, как ще се привлича публика.

 Според проучванията на фондацията, центърът ще донесе следните ползи:

-Годишна заетост на 1500-2400 работници при строежа

- 1 милиард евро за краткосрочна и средносрочна икономическа дейност

- 160 милиона евро се очаква да е годишният принос на центъра в икономическите дейности на района.

-създаването на парка ще удвои зелените пространства на съседните общини.

 

На пресконференцията журналистите зададоха въпроси за оцеляването на центъра след 2015 г. Според Георгиос Агуридис, председател на управителния съвет, отговорността за функционирането на центъра ще е на гръцката държава, Все пак фондацията ще постави условия  за начина на функциониране, очаква се и центърът да има някакви приходи, които частично да покриват нуждите му. Фондацията "Ставрос Ниархос" ще осигури дарения, когато е необходимо, но няма да се намесва в програмата на Лирическата сцена или пък в отговорностите на Националната библиотека. Надзорът над дейността на центъра ще има Организацията Център за Култура "Ставрос Ниархос", в която ще участват и членове на фондацията.

Категории: Културен център Фондация Ставрос Ниархос Фалиро Национална библиотека Лирическа сцена
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus