Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Реликвите разказват за борбата през 1821

22 Март 2013 / 19:03:04  GRReporter
1127 прочитания

Ако в скоро време планирате да посетите Солун, ще имате възможност да видите рядката изложба на реликви от периода на гръцката освободителна революцията през 1821. В нея могат да се видят оригиналните саби и пищови на героите от освобождението - Георгиос Караискакис, Йоанис Макриянис, както и оригиналния документ на “Дружеството на приятелите” (Φιλική Εταιρεία) с подписа на неговия ръководител Александър Ипсиланти, с който се обявява началото на революцията.

Изложбата е в сградата на министерството Македония-Тракия в Солун. Тя ще бъде открита в деня на националния празник на Гърция 25 март и ще бъде отворена за гражданите и гостите на града до 10 юни тази година. “С тази изложба искаме да хвърлим светлина върху непознатия за много принос на северна Гърция в революционния път на народа ни през 1821”, каза ресорният министър Теодорис Караоглу. Той подчертава, че революционните действия започнали в гръцка Македония са били решаващи за освобождението на страната, а историческите експонати включени в изложението доказват тази теза.

“Факт е, че нашите прадеди от северните райони на страната са създали защитната “стена”, която е задържала многолюдната турска война, за да нe завземе южна Гърция. Затова те са получили

свободата си почти 100 години преди нас”, подчертава министърът на регион Македония-Тракия в Гърция. Организаторите на изложбата смятат, че излагането на оригиналните експонати от гръцкото възраждане може да помогне на гърците да си спомнят успехите на предците си и да почерпят национална гордост от историческото геройство на предишните поколения. “Историята ни учи, че обединени сме способни на чудеса. Заедно можем да преодолеем кризата много по-бързо”, казва министърът.

Директорът на музея на македонското опълчение Василис Николцос отбелязва: “Малко хора знаят, че турската армия е намерила сериозен отпор в Македония. Това е позволило революцията да се надигне и разпали в Пелопонес, Солун, Халкидики и в други райони. Цената са платили цели села в региона, които са били заличени”.

Категории: История освобождение Гърция Македония изложба реликви
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus