Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разкриха изцяло кариатидите в Амфиполи

21 Септември 2014 / 18:09:45  GRReporter
1454 прочитания

С премахването на три реда от варовиковата стена,  пред втората преградна стена бяха разкрити изцяло  кариатидите, които са високи 2,27 м . Те са облечени с дълъг хитон и дълга роба с ресни и богати гънки. Носят сандали с високи платформи, които са украсени с червен и жълт цвят, докато пръстите на краката им са били предадени с големи детайли.

Те стоят върху мраморни пиедестали  с дължина 1,33 м. и ширина 0,68 м., от които са разкрити в момента  около 0,30 м. Следват  стила на мраморна облицовка на стените на всички отделения. Разстоянието между двете пиедесталите е 1,68 м., колкото е и отворът на първата преградна стена със сфинксовете. На повърхността на пиедестала на източната кариатида се вижда ясно червен цвят. Намерени са и части от ръцете на кариатидите.

 

В третото помещение е осъществено събиране на проби  чрез ръчно сондиране в предварително подбрани  места. Така е открита мраморна врата с отвор 0.96 м. в северната стена. На същото място е измерено съдържанието на въздуха вътре и се доказва, че съдържанието на кислород и въглероден моноксид е нормално.

Увеличена е само относителна влажност (87%), а температурата варира от 21,5 - 22,7 градуса. Посочените по-горе условия на микроклимата в третото помещение  не представляват проблем за работещите вътре. Накрая, археолозите са открили врата в четвъртата преградна стена, която ги кара да смятат, че в гробницата има и четвърта камера.

 

 

Категории: гробница Амфиполи археологически разкопки кариатиди
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus