Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Пътеводител за туристи из страноприемниците на древна Атина

04 Декември 2008 / 16:12:07  GRReporter
1709 прочитания

Книгата на Филип Матизак „Древна Атина по 5 драхми на ден или къде да хапнеш, да пийнеш и да срещнеш философ” е един забавен пътеводител из люлката на западната цивилизация. Тази остроумно написана книга дава пълна информация за туристите, които искат да попътешестват из Атина от 5 в.пр.н.е. Пътуването през Термопилите, през Оракула в Делфи, през мястото, където се е провела епичната битка при Маратон, стига до града на Атина – богинята на мъдростта. Читателят на този забавен гид ще научи какво трябва да види и къде да отиде, къде да отседне за обяд и какво трябва да избегне в града на Перикъл.

Древните атиняни не са се занимавали единствено с изкуство, политика и философия.

Тази добре написана, с обширно изследване от страна на автора книга, която обаче не е академична, потапя читателя в забавната страна от живота на атиняните. Матизак разказва за сипмозиуми, където виното се лее, за публичните домове и кавгите, като съветва читателя да избягва гостилниците, където креватите гъмжат от буболечки и предупреждава, че е необходимо да използваш факла или по възможност ескорт, за да избегнеш крадците и разбойниците през нощта. „Живо описание на всекидневния живот на града” коментира вестник „Гардиън”.

Една друга книга за древна Атина озаглавена „It's All Greek To me” излезе на пазара - този път авторката е жена и се казва Шарлот Хигинс – директор на отдела за култура към вестник „Гардиън”. "Помислете върху начина, по който мислим: за правилното и погрешното, за естеството на красивото, за добротата и истината. Какво означава да бъдеш човешко същество сред необятната вселена. Какво означава да бъдеш смъртен, да поживееш за кратко и после да умреш. Всичко това и още много неща сме научили от древните елини. Те са моделирали основните дисциплини, в които ние организираме начина си на мислене: поезията и драмата, политиката и философията, историята и медицината, та дори етнографията" обобщава към коментара си за книгата електронният вариант на Дейли телеграф.

Шарлот Хигинс в този необходим пътеводител за най-великата цивилизация, която е познал света, отговаря на въпросите защо някои закони се наричат драконови. Какво е ахилесова пета? Защо Спартиатите са били спартиати? „It’s All Greek to Me” се чете на един дъх, неговата директност и яснота са особено завладяващи. Всяко едно поколение има нуждата да преоткрие гърците. Шарлот Хигинс е дала на своето поколение една прекрасна карта на територията и всички видове помощни материали, които ще му потрябват за из път... Разкошна книга” възклива Филип Пулман – известен английски писател.

Шарлот Хигинс прави гърците да се отличават чувствително от нас като най-характерни са взаимоотношенията между жените и робите им. Там където Матизак скицира мисълта на Сократ или значението на древногръцката трагедия, Хигинс прави така, че дори причините на Пелопонеската война да изглеждат разбираеми. Двете книги имат различни подходи към делата и всекидневието на древните прадеди на гърците, но когато читателят приближава до последните им страници, му се иска разказът да продължава...

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus