Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Принцесите на Средиземноморието - в Музея на кикладското изкуство

08 Декември 2012 / 16:12:41  GRReporter
1852 прочитания

Новата археологическа изложба „Принцесите на Средиземноморието”, организирана  от Музея на кикладското изкуство в сътрудничество с министерството на културата и Университета на Крит, ще бъде открита на 13 декември и ще продължи до 10 април 2013 г.  Изложбата представя приноса на жените в културата през вековете. Владетелки и принцеси, светици и лечителки, магьосници, жени на знанието, местни и от чужбина, такива, придобили познанията си чрез брак с мъже от други региони или такива, които заради брак са пътували от една област в друга. Чрез техните истории се вижда ясно приносът на жените в създаването на отворени културни хоризонти от 10 до 5 век пр. Хр.,  както и участието на жените в развитието на античната средиземноморска култура. 

На изложбата, организирана под егидата на Президента на Италия, ще бъдат представени общо 24 комплекти от женски погребения от Гърция (Атика, Евия, Македония, Крит), Кипър, Южна Италия и Етрурия. Богатството на погребенията и сходството в погребалните обичаи създават едно идеологическо течения и обществено измерение, защото се вижда, че тези жени с висок авторитет в обществата си са били носители на културни и идеологически ценности.

Подборът на експонатите от съществуващи, а не митични жени е голямото предимство на изложбата, тъй като придава достоверни измерения на света, в който са живеели. Дава възможност и да се тълкува и дискутира женската роля в обществата от ранната желязна епоха.

Комплектите, които ще бъдат представени, се състоят от медни, фаянсови и стъклени съдове, керамични и медни идоли, идоли от слонова кост,  дълбоки черпаци за вода, малки лъжички за козметика, както и бижута: токи от мед, желязо, сребро и скъпоценни камъни, някои от тях с невероятни размери (20 см), златни колани, медни огърлици и гривни, един цял свят на богатство, слава, идеи и вярвания, един женски свят от зората на историята. От погребението във Веручио в Италия ще бъде представен за първи път извън Италия прочутият дървен трон на мъртвата принцеса. Общо 500 антични предмети ще бъдат представени.

Куратори на изложбата са Никос Стамболидис,  директор на музея и д-р Мимика Янопулу, археолог в музея.

 

Категории: Музей на кикладското изкуство Средиземноморие изложба
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus