Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Предполагаемият гроб на Александър Македонски до Серес

11 Септември 2013 / 13:09:39  GRReporter
3307 прочитания

Гробът на Александър Македонски е загадка за историци и археолози за много векове. Наскоро темата стана отново стана актуална в Гърция и GRReporter вече публикува статия на тази тема. Днес ви предлагаме разходка в района на предполагаемия гроб на легендарния пълководец, създал една от най-големите империи в човешката история.

След първоначалния ентусиазъм в социалните мрежи, който бе породен от репортажи в медиите, интересът за това кой е бил погребан в гробницата до Амфиполи не стихва. Археологическите разкопки продължават, но според репортаж в гръцкия информационен портал zougla.gr обектът не се охранява по време на почивните дни. От изданието коментират: „Въпреки слуховете и предположенията около самоличността на погребания/те в могилата, гръцката държава не е предвидила 24-часовото охраняване на обекта през цялата седмица”.

Независимо от полемиките около това дали откритият в региона на Амфиполи обект е действително гробът на Александър Македонски, археолозите не отричат, че става дума за значима и уникална находка.

Гробницата е с дължина 498 метра, височина – 23 метра и образува кръг с диаметър 158,4 метра. Около нея са поставени мраморни плочи с височина от три метра. Построена е в края на 4-ти век пр.Н.е. – епоха, изпълнена от значими исторически събития в Македония и която съвпада със смъртта на Александър Македонски. На това се дължат и първоначалният и прекален в много случаи  ентусиазъм, че археологичните разкопки ще разкрият една от най-големите тайни – гроба на владетеля на Древна Македония.

Според различни антични автори, жителите на Александрия показвали на посетителите гроба на Александър Македонски в града до 391 г.Н.е., пише гръцката медия.  От този момент нататък местонахождението на гроба се превръща в загадка и никой от опитите да бъде открито не се увенчава с успех. Вероятно затова митовете и легендите, свързани с него са десетки. След откритието на археолозите в началото на август, много от местните започнаха да говорят за една стара легенда, водеща началото си от древния град Амфиполи, според който в гробницата е положен „един велик цар”.

Първите разкопки в региона са били направени през 1953 от жители на региона. Те открили каменна постройка, части от която се намирали на върха на гробницата. Археологическите разкопки започнали през 1964 под ръководството на археолога Димитрис Лазаридис. Той и сътрудниците му открили голямо четириъгълно помещение с размери 10 х 10 метра и височина 5 метра. Лазаридис пръв разпознал откритието като гробница по една голяма плоча, за която днес се твърди, че е долната част на пиедестала, където е бил поставен известният „Лъв на Амфиполи”.

Археолозите, които участват в разкопките са впечатлени от находката, но и доста резервирани в изводите си. Все пак, според ръководителката на групата Екатерини Перистери: „Гробницата е построена в края на 4-ти век пр.Н.е. По същото време са се случили много значими и драматични събития в Македония и в частност в региона на Амфиполи. Говоря за споровете между наследниците на Александър и убийствата на Роксана (първата съпруга на Александър Македонски – б.а.) и сина й Александър 4-ти по заповед на Касандър. Паметниците са свързани един с друг и вече със сигурност знаем, че лъвът е бил поставен на върха на гробницата като обозначение за това, че в гроба е положен един или повече значими личности от Амфиполи”.

В опит да бъдат охладени страстите  министерството на културата издаде съобщение, в което подчертава значимостта на откритието, но посочва изрично, че „произволните интерпретации и още повече свързването му с исторически личности, преди да бъдат обявени резултатите от разкопките нямат никаква научна обосновка и са повече от рисковани”. 

Категории: История Александър Македонски гроб Амфиполи археолози
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus