Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Посрещаме августовското пълнолуние с Одисеас Елитис

30 Юли 2014 / 17:07:47  Анастасия Балездрова
1032 прочитания

За четвърта поредна година археологичните обекти и музеи в Гърция ще отворят вратите си за публиката в нощта на 10 август, за да се насладят на романтичното августовско пълнолуние. Те ще отворят вратите си безплатно между 21:00 и 00:00 за всички жители и посетители на страната, които искат да видят Луната в обстановка, подобна на древен театър.

В много от тях, като археологичния комплекс в Делфи, както и в музеи и археологични обекти на Кикладските острови и североизточната част на Егейско море, артистичните прояви ще бъдат посветени на творчеството на известния гръцки поет и Нобелов лауреат за литература Одисеас Елитис.

Точно в 21:19, когато сияйната Луна ще изпълни небосклона организаторите ще осъществят една мислена връзка между Кикладските острови, Икария, Лесбос, Самос, Хиос, Псара и Делфи, като навсякъде ще прозвучи откъс от стихотворението „То аксион ести” („Достойно ест”) с гласа на поета.

„Традицията да отваряме археологичните обекти по време на августовското пълнолуние датира от 2010. Това повишава посещаемостта им, защото не са малко хората, които се озовават в тях за пръв път и ги опознават именно по време на изявите за пълнолунието”, разказа за GRReporter представител на гръцкото министерство на културата.

В началото организацията е обхващала основните и най-известни обекти и музеи, но с всяка изминала година списъкът расте, а интересът на публиката остава все толкова силен.

Един от първите музеи, които информираха за своята програма бе музеят на Акропола в Атина, където вечерта ще започне в 21:30 с участието на оркестъра на военната авиация. Музикантите ще изпълнят откъси от класически опери, филмова музика и популярни гръцки песни.

Освен това музеят ще е отворен през целия ден от 08:00 до полунощ, като входът ще е безплатен след 21:00. Посетителите ще имат възможността да разгледат експозицията и да се насладят на панорамата към Акропола под лунната светлина.

Част от обектите, които ще бъдат отворени за публиката н нощта на августовското пълнолуние са:

Музеят „археологическа колекция” на остров Аморгос

Замъкът на остров Андипарос

Археологическият музей в Делфи

Дворът на Археологическия музей на остров Икария

Археологическият музей на остров Иос

Археологическият музей на остров Кеа

Археологическият музей на остров Кимолос

Музеят „Археологична колекция” на остров Китнос

В Пломари на остров Лесбос

В Аясос на остров Лесбос

Археологическият обект „Терми” на остров Лесбос

Археологическият обект „Полиохни” на остров Лимнос

Археологическият музей на остров Милос

археологическият музей на остров Миконос

Археологическият обект „Ирион” на остров Наксос

Археологическият музей на остров Парос

Археологическият музей във Вати на остров Самос

Археологическият музей в Питагорио на остров Самос

Археологическият обект „Ирео” на остров Самос

Археологическият комплекс „Акротири” на остров Санторини

Археологическият музей на остров Сифнос

Археологическият музей на остров Сирос

Археологическият обект „Кионя” на остров Тинос

Археологическият обект „Емпорио” на остров Хиос

Останалата част от списъка се очаква да бъде обявена официално в петък.

В същото време синдикалният орган на пазачите на археологичните обекти издаде съобщение, в което посочва, че тази година те няма да участват в проявите извън работното си време. Причината е, че все още не е решен въпросът с техните обезщетения за часовете, в които се провеждат проявите, в резултат на което през изминалите години те са работили безплатно. Според съобщението августовското пълнолуние е първата от проявите в извънработно време, в които те отказват да участват. „Следователно решението на Централния археологичен съвет за проявите по време на пълнолунието е взето без съгласието на пазачите”, посочват в заключение те. 

Категории: История археологични обекти августовско пълнолуние Одисеас Елитис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus