Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Подводен музей на гръцката митология

24 Юли 2014 / 15:07:35  GRReporter
2251 прочитания

Община Агия Напа в Кипър има амбицията да създаде подводен музей на изкуството в крайбрежния район Пернера. Кметът на Агия Напа Янис Карусос посочва, че за тема на музея е избрана гръцката мигология, а целта е тази подводна галерия да бъде първата в Европа, като обогати престоя на туристите и привлече почитатели на подводния туризъм.

Потапянето на първите творци и скулптори на подводния музей ще започне в началото на лятото на 2015. Общината вече е одобрила сумата от 100 000 евро за първите дейности.

Слизането на скулпторите под вода ще следва нормативните актове и изисквания на Конвенцията от Барселона за опазване на морската среда в Средиземно море. Това означава, че се извърши предварително проучване и скулптурите ще бъдат разположени на подходящите места. Също така ще бъдат взети решения за материалите, от които ще бъдат направени произведенията на творците, като се вземат предвид препоръките на компетентните органи и най-вече на Отдела по рибарство, за да няма вредни последици върху крайбрежните екосистеми.

Един от най-големите подводни музеи

На самия край на полуостров Юкатан, обърнат към Карибско море, се намира град Канкун. Надарен с кристално чисто море той привлича всяка година хиляди туристи и почитатели на гмуркането.

Посетителите му имат възможността да се насладят на един прекрасен подводен пейзаж, който е уникален в света, тъй като там се намира един от най-големите подводни музеи на планетата. Той е разположен в района на Националния морски парк и разполага с множество произведения на Jason de Caires Taylor, главно по западното крайбрежие на близкия остров Исла Мухерес.

Музеят отваря врати през 2011 и е изчислено, че всяка година го посещават 750 000 туристи, като целта на създателите му е да се развие туризмът в района и да се пренасочи туристопотокът от Канкун към други места в близост до популярния крайбрежен град.

 

 

Категории: подводен музей гръцка митология Кипър Агия Напа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus