Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

По следите на истинския Троянски кон

05 Ноември 2014 / 18:11:30  GRReporter
2590 прочитания

Група турски археолози, които провеждат разкопки в днешната местност Хисарлък, където се е намирала древна Троя съобщиха, че са открили огромна дървена конструкция, вероятно част от митичния Троянски кон. Археолозите открили десетки дървени парчета с дължина до 15 метра на едно „неочаквано” място в древния град, съобщават гръцки медии.

Историци смятат, че Троянският кон, под формата на дървена фигура на кон не е съществувал никога. Според много изследователи той и до днес е символ на една могъща военна машина, която е била използвана по време на обсадата на Троя. Новото откритие на археолозите обаче изглежда, че потвърждава описаните в „Илиада” събития.

До дървеното съоръжение те открили и един повреден бронзов надпис, който гласи: „Гърците го посвещават на богиня Атина за завръщането си в родината”. Разкопките се ръководят от професорите от Бостънския университет Кристин Морис и Крис Уилсън. И двамата твърдят, че са „сигурни в голяма степен”, че разкритията са части от Троянския кон. „Датирането с въглерод показва, че дървените парчета се намират там от 12-ти или 11-ти век пр.Х. според препратки на древни историци като Ератостен и Прокъл по същото време се е разразила и Троянската война. Не искаме да бъдем прекалени оптимисти, но твърдо вярваме, че сме открили истинския Троянски кон”, казват те.

Откритията ще бъдат пренесени в Археологичния музей в Истанбул, където предстои да бъдат изложени съвсем скоро.

Използването на Троянския кон от гърците като факт е описано от Вергилий в епическата му поема „Енеида”. Събитията, които той описва се случват в периода между Омировите „Илиада” и „Одисея” и основната част на „Енеида”. В епическите поеми „Малка Илиада” и „Илиу Персис” като негов конструктор се упоменава Епей, сина на Панопеас от област Фокида, който бил посъветван да го построи от самата богиня Атина. Епей е бил слаб воин, чието име не се споменава никъде в описаните в „Илиада” битки. Самият той признавал, че не е особено способен да участва в боеве.

Създаденият от него кух кон е направен по идея на Одисей. Целта е била троянците да бъдат заблудени и да го приемат като подарък от страна на ахейците. В действителност в корема му се криели най-важните древногръцки герои. След влизането на коня в Троя те излизат от него и отварят вратите на останалите, за да започне превземането на града.

В ранните изображения от 8-ми и 7-ми век пр.Х. конят е представен като огромна конструкция с поредица от отвори, а броят на скритите в корема му бойци варира в зависимост от разказа и епическия поет.

Категории: История разкопки Троянски кон Троянска война дървени парчета Археологически музей в Истанбул
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus