Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пеенето ще направи хората по-добри, по-здрави и щастливи

19 Ноември 2014 / 13:11:32  GRReporter
1382 прочитания

Софийският камерен хор “Васил Арнаудов” почти 50 години разнася песенната и музикална слава на България из целия свят. Създаден е през далечната 1966 година от група певци от друг известен български хор “Бодра смяна”. Под диригентството на професор Арнаудов Софийският камерен хор завоюва десетки  награди от международни конкурси, записва няколко грамофонни плочи и осъществява стотици премиери на нови хорови творби от български композитори, повечето от тях, написани специално за него. След смъртта на Васил Арнаудов през 1991 диригентската палка поема професор Теодора Павлович, чийто живот от най-ранно детство е свързан с хоровото пеене.
    Наскоро Софийският камерен хор гостува в Атина и Симона Пенева разговаря с професор Теодора Павлович.
     Вие пътувате много и изнасяте концерти в чужбина. Какво ви дава българската публика?
    Софийският камерен хор изпълнява концерти в почти всички европейски страни, а аз самата дирижирам концерти на различни хорове освен в Европа, и в много страни на Азия,в САЩ, Израел и други страни. Българската публика ни обича, но имаме сериозни  „фенове“ и в много други страни – Италия, Германия, Франция, Белгия , а напоследък – и в Гърция, след успешното ни участие в няколко международни фестивала през последните години.
     Колко често гостувате на Гърция?
    Първото ми турне в Гърция беше през далечната 1978, още като много млада певица в същия Софийски камерен хор, който дирижирам сега и то беше точно в Атина! Така че сега се чувствам много щастлива да се завърна отново на Атинска сцена, но вече като диригент. Хорът непрекъснато се подмладява, естествено,от млади певици, мои студенти и други  момичета с опит в хоровото изкуство. Идвали сме няколко пъти на различни фестивали още по времето на проф. Арнаудов, а самата аз като диригент с хора идвам тук вече за пети  път. Пяли сме с голям успех два пъти – през 2007 и 2011 в остров Керкира, два пъти в прекрасната зала на Аристотеловия университет през 2005 и през април тази година, но за нас беше голямо удоволствие да пеем пред публиката на Атина сега!
      Какво Ви прави най-голямо впечатление в Атина?
    Атина е прекрасна със своята  история, но и с модерния си динамичен дух и се радвам,че имам възможност да  бъда отново тук, макар и само за два дни. Бих се върнала с огромно удоволствие, за да посетя отново едни от най-любимите си места – Акропола, Музея на византийското и християнското изкуство, Националния археологически музей и много други, за които нямах време този път. Пропуснах да отбележа,че моето любимо четиво в детската ми възраст беше книгата „Старогръцки легенди и митове“. Знаех всички митове и истории наизуст. А Атина е свято место за мен!
     Какво представихте на публиката в Атина?
    Имахме два концерта, единият беше изцяло с българска музика и премина с голям успех  в присъствието на кмета на район Кифися, политици и на нейно Превъзходителство, г-жа Емилия Кралева – посланик на Република България в Гърция. Втората ни  фестивална програма включваше съвременна и много популярна в цял свят, европейска и американска музика от Andrew Lloyd Webber, Leonard Bernstain и други.

         Да ръководиш цял хор сигурно изисква голяма отговорност и съсредоточеност. Така ли е? Коя е най-трудната част във вашата професия?
    Да, така е. Диригентската професия е една от най-сложните видове човешки дейности, защото изисква огромно количество познания в най-различни области, както и умения за работа с хора,  лидерски качества и още много, много способности. Най-трудната част от нашата професия в днешното време на световна икономическа криза е да мотивираш хората да продължат да обичат пеенето и да отдават част от своето свободно време на тази дейност – пеенето в хор. От друга страна – професионалните певци, на които пеенето им е работа, трябва да бъдат мотивирани с много високо ниво на артистичната продукция. Тогава и те отдават всичко, на което са способни.
      Позицията на диригент ли Ви харесва най-много?
    Това е едно от най-важните занимания в живота ми, но всъщност работя с този хор повече за удоволствие, а професионалните ми ангажименти обхващат много различни позиции. Диригент съм и  на професионалния хор на Класик ФМ Радио – България, който беше създаден на базата на Софийския камерен хор, но се разшири многократно. През последните години с Хора и Оркестъра на Класик ФМ Радио реализираме концерти със световно известни музиканти като големия италиански композитор, Енио Мориконе, с Андреа Бочели и много други световни „звезди“. Обичам и двата хора,с които работя в България.
     Какво бихте пожелали на нашите читатели?
    Искам да пожелая на всички хора да запазят естествената си обич към музиката и вярвям, че тя е едно от най-великите творения на Бог! Освен това музиката може да лекува! А това е важно в днешния забързан живот, изпълнен с напрежения! Искам повече хора да се върнат към пеенето – все едно дали правят това в хор или сами – важното е да искат да пеят и да го правят с удоволствие! Така хората ще станат по-добри,по-здрави и щастливи и светът ще стане едно по-приятно место за живеене!

 

Категории: Софийски камерен хор професор Теодора Павлович диригент професор Васил Арнаудов гостуване в Атина концерти в чижбина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus