Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Открити са човешки изображения по архитравите на гробницата в Амфиполи

22 Ноември 2014 / 17:11:59  GRReporter
1216 прочитания

Днес на обед министърът на културата Костас Тасулас пристигна в Амфиполи, съпроводен от ръководителката на екипа на разкопките Катерина Перистери и от главния секретар на министерството на културата  Лина Мендони.  С тях беше и заместник-министърът на вътрешните работи Теофилос Леондаридис.

Имаме да правим още много неща, заяви министърът на пресконференция, на която информира журналистите за хода на разкопките. Целата ние гробницата да стане достъпна и видима и всички да могат да й се възхищават, добави той. Запитан за евентуалния скелет в гробницата, той каза, че изследването се поема от гръцките учени.

„Снимките не могат да предадат действителността в гробницата. Тя е много по-значима. Това е уникално археологическо откритие, което е част от културните постижения на Гърция. Амфиполи е короната на археологически находки от региона и не само” подчерта Тасулас.  

Що се отнася до това как ще продължат проучванията на гробницата, Тасулас каза, че още много неща трябва да се направят.

„Трябва да направим проучване, укрепване, консервиране” заяви той, отбелязвайки, че целта е паметник да стане посещаем възможно най-скоро и всички да му се възхищават.

Министърът повтори, че работата не спира тук и археолозите ще се водят геологическите проучвания, по метода на електрическата томография, разработван от научен екип от Университета Аристотел в Солун.

Резултатите от проучването се очакват през следващите дни, ако  времето не попречи на работата. След това археолозите ще решат дали и къде могат да бъдат направени  пробни окопи, за да намерят и други погребани паметници.

Що се отнася до скелета, Тасулас заяви, че министерството е във фазата на търсене на научна институция, която да поеме проучването.

Министърът заяви, че са започнали консервационни работи за откритията от тримесечните разкопки в лабораториите на археологическия музей в Амфиполи. Според него на архитравите, разкрити в камерата с мозайките, има следи от оцветяване и човешки изображения.

Категории: Амфиполи гробница министър на културата Костас Тасулас човешки изображения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus