Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Откриха скелет в гробницата в Амфиполи

12 Ноември 2014 / 15:11:45  GRReporter
1818 прочитания

Археолозите, които провеждат разкопките в могилата Каста край Амфиполи откриха голям гроб и скелет в него, съобщиха от гръцкото министерство на културата. Според говорителката на разкопките Анна Панайотареа покойникът трябва да е бил много знатна личност, тъй като само по този начин може да се обясни изграждането на толкова голям гробен комплекс.

Гробът има формата на кутия и е изграден от варовикови блокове. Открит е на дълбочина от 1,60 метра под пода на третата камера на гробницата. Външните му размери са: дължина 3,23 метра, ширина 1,56 метра и установена височина 1 метър. По време на разкопките са били открити и подпори на тавана на гроба, които показват, че височината му е била поне 1,80 метра.

В гроба е бил изкопан ров с дължина 2,35 метра и ширина 0,54 метра. В него е бил поставен дървеният ковчег. На мястото са открити разпръснати железни и бронзови пирони, както и декоративни елементи на ковчега, изработени от кости и стъкло. След новото откритие общата височина на третата камера от върха на купола до пода на гроба е 8,90 метра.

Скелетът на мъртвеца е бил открит в и извън гроба. До момента не е ясно дали става дума за мъж или жена. Костите ще бъдат пренесени и изследвани с всички средства, с които разполага съвременната наука.

В съобщението на министерството гробният комплекс е бил обществен проект, за чието изграждане е било използвано най-голямото количество мрамор на територията на Древна Македония. “Да припомня, че могилата е с височина 33 метра, а върху нея е била поставена статуята на лъва с височина 15,84 метра. Сфинксовете, кариатидите и впечатлителната мозайка, изобразяваща отвличането на Персефона, както и обагрените мраморни архитрави. Всички те показват един уникален и много оригинален паметник, синтезиращ различни елементи. Става дума за една много скъпа конструкция, чиято цена очевидно не е могла да бъде поета от едно лице. Вероятно говорим за гробница, посветена на човек, който след смъртта си е бил обявен за заслужаващо почести лице от обществото на епохата си”, заяви говорителката на разкопките Анна Панайотареа.

С цел да започнат работите по възстановяването на гробницата, продължава изследването на разпръснатите мраморни парчета, за които е установено, че са части от ограждението. Те са около 500 на брой и са открити в района, където днес се намира Лъвът от Амфиполи. Преди няколко дни, при спада на нивото на езерото Керкини са били намерени около 100 части от ограждението, като корнизи, колони и коронации. Те са били прехвърлени там през 1936 при изграждането на дигата на езерото.

Продължава и пресяването на пръстта, мотажните работи по изграждането на подпори и реставрацията на гробницата. С особено голямо внимание се търсят липсващите части на мозайката.

На 22 ноември министърът на културата и спорта Костас Тасулас ще даде пресконференция в музея на Амфиполи, където се очаква да съобщи как ще продължат разкопките на могилата. Седмица по-късно, на 29 ноември ръководителката на разкопките Катерина Перистери ще представи резултатите от работата си в амфитеатъра на министерството на културата в Атина.

В същото време археоложката от Аристотеловия университет в Солун Ангелики Котариди съобщи, че в некропола в Егес (старата столица на Македонското царство, в съседство с днешния град Вергина – б.а.) е бил открит гроб, който по всяка вероятност не е бил отварян от иманяри.

Ръководителката на разкопките представи в профила си в социалната мрежа Facebook снимка на съд, открит в гроба на мъжа, който е бил погребан в епохата, когато е живял Александър Велики. Котариди написа:

“В гробищните могили в Егес бе открит доста голям изграден гроб (под формата на кутия, а не на храм, тоест от така наречените “македонски”), който не е ограбван. Това е едно чудесно изключение, като се има предвид, че некрополът в Егес е бил разграбен от галите - наемници на цар Пир през 276 г. пр.Х. и много рядко имаме шанса да намерим незасегнати гробове.

Покойникът е мъж, починал в епохата на Александър Велики (336 – 323 г. пр.Х.). Открихме доста интересни погребални дарове, които при добро стечение на обстоятелствата ще бъдат представени на първата голяма изложба, която подготвяме в рамките на откриването на новия музей на Егес.

снимка: Angeliki Kottaridi

За да придобиете представа за картината, която се разкри пред нас, ето една снимка на кофата (съд, използван при пиршества, в който са смесвали виното с вода) на мястото, където я намерихме, паднала на пода на гроба. Различните “отпадъци”, които се виждат наоколо са останки от органични материали, дърва и т.н., свързани с леглото на покойника. И един детайл от декорацията на съда, за да се порадвате на изключителното ниво на начина на обработка на металите в Древна Македония”.

снимка: Angeliki Kottaridi

Категории: История гробница Амфиполи разкопки гроб скелет Вергина Катерина Перистери Ангелики Котариди
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus