Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Откриха гроба на Александър Македонски?

06 Май 2014 / 10:05:54  GRReporter
2254 прочитания

Ако това, което твърди групата археолози от Полския археологически център в истина, тогава се намираме пред най-голямото археологическо откритие- на гроба на Александър Македонски в Александрия, Египет, където всички древни източници го поставят.

Групата, която проучва криптата на древна християнска църква,  е открила мавзолей от мрамор и злато, който би могъл да е изгубеният гроб на Александър. Намира се в район, познат като Ком ел Дик в сърцето на центъра на града, само на 60 м. от джамията Неби Даниел, където според арабската традиция се намира гробът.

Резултатите от проучванията на полската група са един счупен саркофаг от кристал, който е повреден от обир през политическите сътресения в Александрия по времето на император Аврелий малко след 270 пр. Хр.

Прави се анализ на възрастта на костите, открити в мавзолея. 37-те кости в голямата си част също са счупени или повредени и очевидно са от 2 възрастни мъже. Анализ с радиоактивен въглерод ще определи възрастта им, а редица други тестове, които ще бъдат направени, ще определят дали костите биха могли да са на македонския цар. Намерени са и малък брой предмети, които датират главно от епохата на Птолемеите и на римляните (отбелязва се, че тялото на мъртвия е поставено в кристален саркофаг, след като някой от царете от династията на Птолемеите е откраднал първоначалния златен ковчег).

140 неуспешни опити

Висшият египетски съвет по антиките изброява повече от 140 неуспешни опити да се намери гробът, който е построен от Птолемей Филаделф през 280 пр. Хр.

Прочуто място за поклонение през античността, мястото е известно главно защото много римски императори са го посетили, включително Юлий Цезар и Октавиан Август.

До 4 век сл.Хр. мястото на гроба е известно, според това, което казват някои от първите църковни отци.

Паметникът е бил херметически затворен и скрит през 3 и 4 век сл. Хр., за да бъде защитен от християните след промяната на официалната религия в Римската империя.

Губи се по време на политическите сътресения в Александрия в края на 4 век и от тогава е неизвестно къде е.

Това ново откритие на поляците би могло да е от най-важните в страната.

 

Категории: Александър Македонски гроб Александрия Египет археолози
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus