Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Откриха древен некропол на остров Хиос

22 Юли 2014 / 10:07:06  GRReporter
1282 прочитания

Едно пробно изследване в местността „Псоми” на остров Хиос предостави на науката и човечеството ценни археологични находки. Кирките на археолозите разкриха част от древен некропол от 7 и 6 век пр.Х., в който освен хора някогашните жители на острова са погребвали и някои от своите животни.

Находките са открити в източната част на площта. Те се намирали на различни пластове и били поставени върху настилка от морски камъчета. Покойниците били поставени в големи глинени съдове, чиито гърла били запушени с плоски камъни.

Някои от съдовете не носят никаква украса, а други са декорирани с геометрични мотиви – хоризонтални ивици и закръглени издатъци. Телата на мъртъвците били положени върху морски камъчета в свито положение.

Археолозите са намерили също неукрасени глинени саркофази, подобни на тези от Клазоменес, които датират от същия период. Този вид съдове са с характерен тъмносин цвят и много светла глина, носят богата украса, а голите части на телата са нарисувани със силно открояващ се гланцов бял цвят.

Жителите на древния град, който се е намирал в Мала Азия на юг от Смирна (днешен Измир) и на отсрещния бряг на Хиос традиционно погребвали своите мъртъвци в глинени съдове, без да поставят в тях гробни дарове. Открити са още погребани в съдове малки деца, както и един каменен саркофаг. Повечето от покойниците обаче били погребани в легнало положение и без да бъдат положени в съд.

От особено голямо значение за археолозите е една необичайна за конкретния регион находка. В некропола те откриха скелет на погребан кон, който е първият намерен в североизточната част на региона на Егейско море. Конят бил поставен в положение на покой. Скелетът му бе укрепен и безопасно пренесен в лабораториите за реставрация на Археологическия музей в Хиос.

Според официалното съобщение на гръцкото министерство на културата находките са част от  най-ранния организиран некропол, който е открит досега на територията на съвременния град Хиос и предоставя ценни данни за историческата топография на древния град. 

Категории: История археологични разкопки остров Хиос древен некропол глинени съдове саркофаг погребан кон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus