Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

От филхармониите на Лондон и Виена до рок операта „Александър Македонски”

23 Септември 2014 / 14:09:22  GRReporter
1292 прочитания

Симона Пенева
    
    В началото на новия делови сезон по традиция културните институции представят програмата си до следващото лято. В това число и Музикалната палата в Атина, чиито акценти за сезона 2014-2015 са големите симфонични оркестри, пищните оперни спектакли и изящните балетни представления. 
    На двадесет и осми септември Лондонският симфоничен оркестър, един от най-големите оркестри в света, с диригент Валери Гергиев ще изпълни произведения на двама от най-забележителните композитори на руската музика, Чайковски и Прокофиев. Солист на пианото ще е Денис Мацуев. Няколко месеца по-късно Филхармонията на Виена, под ръководството на Даниеле Гойетте, ще гостува в Атина на петнадесети февруари 2015 и ще представи Симфония 1 и 3 на Брамс. Тези две събития са включени към цикъла  „Международни Оркестри.”
    В цикъла „Опера” с огромен интерес се очаква рок-операта “Александър Македонски”, чиито представления са на двадесет и седми,двадесет и осми февруари и на първи март 2015. Това е една театрално-музикална продукция, създадена от гръцкият композитор Аристидис Констандину и английския драматург Пени Търнър. Продължителността на изпълнението е около две часа и петнадесет минути и се съпровожда от оркестър на живо, състоящ се от четиринадесет музиканти и тридесет и осем певци, актьори и танцьори. Главната роля на Александър Македонски се изпълнява от Димитрис Тиктопулос. Първата премиера на рок операта се е състояла на девети ноември 2012  и от тогава насам за нея са представени много добри критики. Режисурата е на Янис Вуру и Аристидис Констандину, продукцията е на Държавния театър на Северна Гърция и Музкалната палата в Атина.     
 

   И през следващия сезон Музикалната палата в Атина ще продължи традицията да излъчва на живо големи концертни и театрални представления по света. Изключително успешните продукции на операта “Метрополитън” в Ню Йорк ще продължат да се излъчват пряко. Сред тях е представлението на операта „Кармен“ на  Жорж Бизе, с Елина Гаранца, Роберто Алагна, Барбара Фитоли, Теди Родс и Кейт Милър в гланите роли. Също така, представени ще бъдат оперите „Макбет“ на Джузебе Верти по режисура на Лоренцо Мариани, „Сватбата на Фигаро“ на Волфганг Амадеус Моцарт, „Севилският бръснар“ на Джоакино Росинни и „Веселата вдовица“ на Франц Лехар. В цикъла „Театър в палата”, продължава прякото предаване на постановките  на Лондонския национален театър, сред които почитателите на това изкуство ще могат да видят „Трамвай Желание“ на Тенеси Уилямс, с участието на Джилиан Андерсън, Бен Фостър и Ванеса Кърби, „Хора и мишки“ на Джон Стейнбек, в главните роли Джеимс Франко и Крис О’Доуд, „Островът на съкровищата“ На Робърт Луис Стивънсън, “Медея“ на Еврипид (по версия на Бен Пауер), „Небесна светлина“ на Дейвид Хеър и „Джон“ на Лоуд Нюсон.
    През коледния месец декември, от единадесети до тренадесети, на сцената на Музикалната палата в Атина, коледно, гала танцувално представление ще изнесе „абсолютната балерина” Светлана Захарова. Тя е прима балерина от балета на Болшой театър, както и балета на миланския театър „La scala“. Носител е на много престижни награди и отличия. Наскоро Светлана бе отличена от президента Владимир Путин с наградата Артист на руския народ, която се присъжда на творци след много ползотворно присъствие в света на изкуството. На изборите пред 2008 в Русия, тя е избрана за член на парламента.  В представлението на балерината ще има съчетание от класически и модерни хореографии.
    Новаторският, неизчерпаем и познат на целия свят Холандски Балетен Театър I е основан през 1959  от Бенджамин Харкаври Арт Верстеген и Карел Бърни, заедно с група от осемнайсет членове на холандсия национален балет. Още оттогава членовете му се фокусират върху нови идеи и експерименти с проучването на нови форми и техники в танца. Днес той е един от водещите в тази област в света. Художествен директор е роденият в Швейция, Андерс Хелстрьом, който съставя програмите на трупата заедно с хореографите Иржи Килиан и Лайтфут Леон. Трупата е гостувала по най-големите световни сцени и редовно придружава кралица Беатрикс или холандския премиер по време на официални визити.  Холандският Балетен Театър I ще представи три хореографии, на Манен, Леон & Лайтфут и Валерски, от пети до седми март 2015.
    Megaron Plus, организация с многотематична серия от дейности, навлиза динамично в културния живот на страната, съгласува се с течението и промените във времето, успява да се докосне до една нова аудитория от широкия сектор на социалната среда и печели хиляди верни приятели през последните години. В основите на организацията са заниманието със съвременната критика и политическа мисъл, науката и околната среда, организирането на детски програми и още много други. Очаква се годишната програма на Megaron Plus да бъде обявена през следващите дни.
„Програмата за творческия период 2014-2015 не само продължава успешния път на Музикалната палата в Атина във време на икономическа криза, но и разширява обхвата на този успешен отговор на предизвикателствата на врмето.”, заяви на представянето на програмата министърът на културата и спорта Костас Тасулас. Той допълни още, че тази програма е иновативна и на високо ниво, достойна за една Национална Културна Институция с такива традиции като Музикалната палата в Атина.

 

Категории: Музикалната палата в Атина филхармониите на Лондон и Виена Холандски балетен театър рок опера Александър Македонски
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus