Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ОПА! и Георгиос Алкеос класираха Гърция за финалите на тазгодишната Евровизия

26 Май 2010 / 10:05:02  Виктория Миндова
2180 прочитания

Неоспоримият хит „Опа” на Георгиос Алкеос и приятели класира Гърция за поредна година на финалите на телевизионното предаване Евровизия. Гръцкият изпълнител и неговата компания облечени в бяло  представиха динамичната песен „ОПА” с патоса и страстта на балканския дух, като не оставиха друг избор освен победа в първия кръг. Хубавите момчета от мъжкия балет и самият Георгиос Алкеос очароваха публиката в цяла Европа, която им даде възможността да се борят за първото място на фестивала на европейската песен. Гръцките стихове на песета попречиха на чуждоезичната публика да вникне в смисъла на гръцкия хит, който по един особен начина напомня и дори обяснява за странната ситуация, в която днес се намира гръцката икономика.

„Всичко ще променя и ще го оглася. Започваме всичко от начало,” звучи по-скоро като публична реч на министър-председателя Георгиос Папандреу, а не като стих от песен на поп-фолк певеца Георгиос Алкеос.  В песента се споменават горчиви сълзи и много лъжи от миналото. Това неизбежно резонира с настоящето на средиземноморската държава, като вземем предвид горчивите сълзи на  държавните служите с окастрените заплати и лъжливите статистически данни за състоянието на гръцката икономика, представяни години наред пред Европа. Но Георгиос Алкеос казва „Запалвам миналото и започвам на чисто” – обещание, което правителството на ПАСОК даде, но да видим дали ще го изпълни!?

 За чужденците, разбира се остана „Everybody say ОПА!”

Балканският ритъм и песни покориха публиката в Осло на първите полуфинали като успешни се оказаха изпълненията на нашите съседи от Сърбия и Албания. Сръбската песен „Ние сме Балкани” на нежното момче със странна прическа Милан Станкович също попадна в списъка на финалистите. Музиката бе на незаменимия Горан Брегович, която в съчетания със сладкото сценично присъствие на Милан се оказа успех и в събота 29 май ще се бори за първото място заедно с Георгиос Алкеос. Албания от друга страна изненада зрителите с едно динамично dance-pop парче „It's All About You”на Юлиана Паша с при вкус от 80-те години, което има всички предпоставки да се превърне в летен хит, както много други песни през изминалите години участвали в конкурса на Евровизия.

Като изброяваме класиралите се след първите полуфинали няма как да не споменем и момчето с китарата от Белгия Том Дайс, който в началото на изпълнението изглеждаше като музикат, който се изгубил и по погрешка се е озовал на сцената на Евровизия. Явно последовател на Боб Дилан младият Даис се изправи пред публиката в залата и зрителите в цяла Европа и изпълни песента „Me and my guitar”, която както се оказа по-късно е разчувствала доста европейци, защото също се класира за финалите на конкурса.

Молдова се класира с песента „Run Away”, а изпълнителите бяха с костюми стил скромна и отегчена Lady Gaga. Песента на Русия „Lost And ForgottenПетер Налчик бе такава изненада, че когато изпълнението завърши публиката не издаде ни вопъл, ни стон, но все пак се класира. Босна и Херцеговина решиха да се представят с песента „Thunder & Lighting” написана явно от някои поклонник на Scorpions, защото солото на китарата неумолимо напомняше немските рок ветерани. Осемнайсетгодишната Филипа Ажувердо от Портогалия изпълни прочувствена балада, която покори сърцата на зрителите и получи шанс да се бори за първото място. Исландия от своя страна извади тежката артилерия и представи едно мощно dance парче, което спечели аплодисментите на всички присъстващи в залата и гласовете телевизионните фенове на Евровизия. Не на последно място са и младите момчета и момичета „3+2”от Беларус, които бяха облечени във вечерни тоалети и изпълниха също поредната прочувствена балада със заглавие „Пеперуди”. Точно преди публиката да се унесе момичетата от групата разтвориха големи пеперудени крила на роклите си и спечелиха място за борба на финалите на Евровизия.

Категории: АктуалноОбществоМедийни вести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus