Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ООН ще гласува за Мраморите на Партенона

04 Декември 2009 / 13:12:22  GRReporter
1953 прочитания

Докато Египет все повече натиска гермаците, за да си върне обратно главата на Нефертити, италианците си взеха обратно две предмета на древното изкуство от САЩ, а пък в ООН се готви диалог за връщането на предметите на изкуството в страните, откъдето произхождат.

Още в понеделник министърът на културата на Гърция Павлос Геруланос се готви да повдигне на срещата на ООН въпроса за връщането на мраморите на Партенона, а пък световноизвестният египетски археолог Захи хауас, който в момента заема длъжност на заместник министър на културата, ще накара германците да прекарат празниците с обаци над главите си, защото ще поиска връщането на главата на Нефертити или доказателство, че тя е бил изнесена законно от Египет.

Диалогът, в който ще участва гръцкият министър на културата в седалището на ООН в Ню Йорк, ще се състои по повод на проекта, който е подготвен за гласуване „Връщане на предметите на културното наследство в страните, откъдето произхождат”. Г-н Геруланос заминава днес за САЩ за откриването на изложба за препратките към критските корени на Доминикос Теотокопулос известен като Ел Греко, която е организирана от Фондация Онасис в Олимпик Тауър в Ню Йорк.

Посещението на г-н Геруланос започва от Вашингтон, където ще се срещне с изпълнителния заместник директор на National Geographic. Той ще бъде информиран за инициативата на организацията да направи серия от телевизионни програми, изложби в най-големите музеи в Америка и статии в международни издания на едноименното списание с цел гръцката култура да достигне до възможно най-много хора.

Междувременно, на 20 декември египтянинът Захи Хауас заминава за Берлин, където ще води преговори Египет да заеме главата на Нефертити за откриването на Новия археологически музей в столицата. Италианците пък си получиха два открадни предмета на изкуството – един стенопис от Помпей и един коринтски съд за вино (кратер), които щели да бъдат продадени на търг. Предметите бяха открити от митничари през месец юни, като сведенията са, че кратерът е излезнал на пазара през 1985 г., а пък стенописът е бил откраднат от Италия през 1997 г.

Категории: Изобразително изкуствоДвет музиПартенон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus