Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Нова гръцка литературна награда

15 Юни 2008 / 10:06:31  GRReporter
1387 прочитания

Новата Атинска награда за литература беше присъдена на романа „Скоростта на светлината” на Хавиер Серкас, в категорията за чужда литература преведена на гръцки език и на „Какво видя жената на Лот?” на Йоана Бурадзопулу, в категорията „Най-добър гръцки роман”. Това е първата по рода си награда, която се връчва в Гърция на чуждо произведение. Инициатор на приза е литературното списание „(Де)ката”, което се издава от Динос Сйотис, като за модел са използвани наградите „Букър” от Великобритания и тази на Националния кръг на книгата от САЩ.


Още през април беше оповестен списъка с номинираните творби в двете категории. Финансовото изражение на приза е 5000 евро за всяка от категориите, както и колекционерски комплекти писалки от „Монблан”, които са съорганизатори на проявата. Принципът за подбор е единствено за заслуги, като се спазва методично и „демократично”, коментира Тоня Арахова, редактор на списание „(Де)ката”. Фонадция „(Де)ката” сформира две съдийски комисии за всяка от категориите. Динос Сйотис  е разработил принципите на подбор на съдиите, като е подбрал добре познати автори както и доста известни литературни критици. Четири поколения литературни експерти бяха представени в комисиите:


·        Гръцки романи – Танасис Валтинос, Катерина Карокоста, Ахилеас Кирякидис, Динос Сйотис, Хриса Спиропулу


·        Чужди романи – Костас Акривос, Теодорос Григорядис, Илиас Маглинис, София Николаиду, Ерси Сотиропулу.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus