Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нов метеоритен дъжд на две вълни през следващите дни

17 Ноември 2012 / 15:11:22  GRReporter
1883 прочитания

Нов метеорен поток, Леонидите, ще завладее небето над Гърция през следващите дни на две вълни- нещо, което не е обичайно. Астрономите очакват максимума от „падащи звезди” в зорите на 17 ноември, а втори връх вероятно ще има на разсъмване на 20 ноември.

Леонидите имаха впечатляващ връх през 1998-2002 г. и оттогава се появяват много по-умерено. Тази година се очаква  умерено падане на метеорити със скорост приблизително 72 км. в секунда и ритъм приблизително 10-15  на час. Наблюдателите ще могат да ги видят, ако не е облачно.

Този метеорен поток произлиза от съзвездието Лъв, от където носи и името си, макар че в действителност това са частици прах, които е оставила опашката на кометата Темпъл-Тътъл, пресичаща периодично орбитата на земята. Кометата, както и почти всички други, се разпада постепенно и така създава движещ се поток от остатъци, широк милиони километри и дълъг стотици милиони километри. Когато отломките от кометата , които често тежат по-малко от един грам, се срещат с горния слой на атмосферата на височина от 80 до 130 км., се запалват от триенето. Изгарянето йонизира околните слоеве на атмосферата, създавайки светло кълбо от 2 до 3 метра, което се вижда от Земята и се нарича падаща звезда или метеорит.

Кометата Темпъл-Тътъл осъществява обиколка около слънцето на всеки 33 години. Пикът на метеорите от 1998-2002 г. се дължи на това, че тогава орбитата на кометата се доближава до Земята, в резултат на това се появяват стотици и дори хиляди метеори на час (истинска буря от падащи звезди). Тази година кометата ще е много далече, близо до орбитата на Уран, и падащите звезди ще са само 10-15 на час.

Според Дионисис Симопулос, директор на Планетариума на Фондация Евгениду, всеки ден повече от 100 тона ситен космически прах пада на повърхността на Земята, без да бъдат усетени от хората.  Най-голямата буря от падащи метеори, наблюдавана в историята, е била през 1833 г., когато те приличали на фойерверки  със скорост десетки метеори на секунда, и траела часове. През 1878 г. един историк отбелязва този поток за едно от 100те най-значими събития в САЩ, а определени социолози приписват на този небесен феномен последвалото разпространение на манията по религията в САЩ.

Появата на Леонидите през 1866 г. достига до 5000 падащи звезди на час. Темпъл-Тътъл  се загубва за един продължителен период  и се е смятало, че се е разпаднала. Открита е пак през 1965 г., когато пресича орбитата  на Земята на разстояние, малко по-голямо от това до Луната. На 17 ноември 1966 г. в централните и западните щати на САЩ десетки хиляди падащи звезди изпълват небето за поне 20 минути, с ритъм 200 000 до 1 милион на час.

Категории: падащи звезди Леониди комета Темпъл-Тътъл метеори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus