Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

“Нощи на премиерата” в Атина с българско участие

14 Септември 2012 / 16:09:54  GRReporter
1163 прочитания

179 филма ще бъдат излъчени в рамките на атинския кинофестивал “Нощи на премиерата”. 96 от тях са пълнометражни и 83 са късометражни. Фестивалът традиционно се провежда през септември всяка година от 1995 насам и досега посещаемостта от началото до днес надминава 50 хиляди зрители. Целта на фестивала е да представи на гръцката публика филми от световното независимо кино, както и да пусне прожекции в пред-премиера. Според организаторите повече от половината посетители са във възрастовата група от 25 до 44 години. Шест на всеки десет са мъже и има значителен брой кино любители, които идват в Атина специално, за да се насладят на филмите от селекцията на “Нощи на премиерата”.

“Решихме и тази година да направим фестивала, защото се уморихме да чуваме думата криза и да живеем като герои от филм посветен на една катастрофа”, заяви художественият директор на събитието Орестис Андреадис на пресконференция по случай началото на “Нощи на премиерата”.

На него ще могат да се видят avant-premieresфилми като “Amour” на Майкъл Ханеке,

“On the Road” на Уолтър Салес,

дългоочаквания “Cosmopolis” на Дейвид Кроненберг

и “Beasts of the Southern Wild”, който носи обещания за много Оскари.

Тази година в селекцията на атинския кино фестивал е включен и българския филм “Надежда, любов и уиски” на младата режисьорска Кристина Николова. Той ще се излъчи на 26 септември в 13 часа и на 27 септември в 18:30 часа в кино ODEON Опера на улица “Академиас” 57, в самото сърце на гръцката столица.

“Надежда, любов и уиски” е режисьорският дебют на Кристина и разказва историята на младата българка Нели, която решава да напусне Щатите и американския си годеник, за да се върне към корените си и при стар приятел от миналото Вал. Пламва безнадеждна, гореща любов. Не закъснява и момента, в който Нели трябва да реши дали иска да се потопи завинаги в лудия живот на българското си минало или да продължи по отъпканата пътека с американския с годеник. Филмът има и комични, и драматични страни, както и първата си награда „Kodak Vision” от фестивала Сламданс 2012 за най-добър оператор на Александър Станишев. В главните роли са Ана Стояновска и утвърдения в България актьор и режисьор Валери Йорданов.

“Надежда, любов и уиски” ще мери сили в международния конкурс на атинския кино. Фестивалът започва от 19 и ще тече до 30 септември. Цената на билетите е между четири и шест евро, а за безработни с карта от бюрата по труда има 2000 безплатни билета.

 

Категории: Фестивали Нощи на премиерата Атина кино фестивал Надежда любов уиски
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus