Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Нощен влак за Лисабон” докара Джеръми Айрънс в Атина

20 Септември 2013 / 18:09:01  Анастасия Балездрова
2875 прочитания

Известният и носител на много филмови награди английски актьор Джеръми Айрънс посети Атина за гръцката премиера на последния си филм "Нощен влак до Лисабон". Този път той изпълнява ролята на един швейцарец – езиковия професор Реймънд Грегориус. След неочаквана среща с жена от Португалия той напуска работата си и заминава на пътешествие до Лисабон, за да се впусне по дирите на мистериозния португалски писател Амадеу де Прадо – един от хората, които са се борили срещу португалския диктатор Антонио де Оливейра Салазар.

Героят се оплита толкова в текстовете и живота на Амадеу де Прадо, че пътуването му постепенно започва да се превръща в преоткриване на самия себе си. Филмът на режисьора Били Аугуст е пренася на големия екран успешния едноименен роман на писателя Паскал Мерсие.  

„Най-важното нещо в живота ни несъмнено е любовта. Следват комуникацията, уважението и доброто отношение към другите. Само така можем да се справим с всяка ситуация. Парите не са толкова важни, познавам много хора, които имат пари, но не са щастливи. Докато виждаме други хора, които имат много по-малко неща, но живеят добре в своите общности, където са свързани един с друг. Трябва да се научим да живеем с по-малко средства”, каза Джеръми Айрънс по време на пресконференцията за филма, която се проведе в Музея на Кикладското изкуство.

Джеръми Айрънс е един от актьорите, чиито участия в европейски и американски филмови продукции са еднакво успешни. „Съществува разлика в европейската и американската култура. Мисля, че в Европа все още се снимат хубави филми, но филмовите компании се водят повече от финансовия успех на продукциите”.

В коментар за тежката икономическа и социална криза в Гърция той заяви, че „истинският вкус на живота е да се радваме на обикновените неща и да престанем да бъдем консуматори, както ни научиха през последните 70 години. Можем да направим този избор и със своята позиция да променим ситуацията в Европа. Когато живеем добре не се интересуваме чак толкова много от политика. Но когато се затрудним разбираме какво точно искаме и от какво имаме истинска нужда. Погрешно е да смятаме, че позицията на всеки от нас няма никаква политическа сила”.

Организатор на гръцката премиера на „Нощен влак до Лисабон” е Гръцката организация за туризъм. Затова актьорът използва възможността да отправи призив към филмовите компании да снимат свои продукции в страната. „Това ще донесе приходи за държавата. Ето, ние например снимахме телевизионния сериал „Борджиите” в Унгария, просто защото разходите бяха по-малки. Не мисля, че в Гърция имате нужда от много неща. Имате древни паметници, красива природа, климат и храна. Може би трябва да намалите цените. Аз бях тук през август и мога да кажа, че почивката в Гърция струва доста на един турист”.

Джеръми Айрънс не пропусна да изрази позицията си във връзка с убийството на рапъра Павлос Фисас от член на Златна зора. „Не смятам, че една страна трябва да бъде определяна единствено от един случай, който представиха медиите през последните дни. Да, съществуват идиоти, които се крият зад политически титли. И да, те понякога убиват хора, но такива неща се случват в целия свят”.

Според него познаването на историята е много важно за отхвърлянето на подобни крайни идеологии. „Запознат съм с проблемите, свързани с екстремистките групи в Гърция. Когато в едно общество се появи недоимък крайнодесните печелят популярност. Хората смятат, че крайните действия са отговорът на ситуацията. Мисля обаче, че ако погледнем историята в очите ще видим, че това не е така. Умереността е всичко. Ние в Англия се смеем на представителите на крайностите. Надявам се гърците също да реагират така. Вярвам обаче, че е много важно да се знае историята, особено от младите хора. Така ще разберат, че резултатите от действията на екстремистите не са никога положителни”.  

Категории: Кино Джеръми Айрънс премиера Нощен влак до Лисабон Били Аугуст
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus