Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Неспокойните Балкани на фото-изложбата „Светлина и сянка”

03 Януари 2010 / 11:01:17  GRReporter
2113 прочитания

Сивото всекидневие и отминалите величия, старите забранени желания и жаждата за новото, вярата в бъдещето и болката от разрухата, желанието за свобода, но и несигурността пред европейската перспектива са запечтанаи в снимките на фотографите в изложбата „Светлина и сянка”, която организира Гръцката Фондация за култура в Истанбул.

Върху тези противоречия са работили осем фотографи от всикчи страни на Балканите, които след изложбата на същите снимки в Белград и Букурещ, отпътуват за Истанбул – една от културните столици на Европа за тази година. Събитието е организирано и от Община Бейоглу в рамките на програмата „Година 2010, междукултурен диалог за изкуството”, а откриването предстои на 9 януари, на което ще присъства и гръцкият посланик в Анкара Фотиду Ксида.

Черно-белите снимки на Бевиц Фуса от Албания, на Тимуртас Онан от Турция, на Нина Николова от България, на Миломир Ковачевич от Босна, на Станко Абаджич от Хърватска, на Вирдзил Млесница от Румъния, на Имре Самбо от Сърбия и на гърка Стелиос Евстатопулос създават един див и в същото време изпълнен с нежност пейзаж като черпят енергия от личните преживявания на всеки един от тях.

„Синтезът между различните гледни точки разкрива „общобалканското” отбелязва кураторката на изложбата Магдалена Михайлиду за вестник „Елевтеротипия”. И както подчертава председателят на Гръцката Фондация за култура Георгиос Бабиньотис „поотделно или заедно снимките на малките общности от региона, които живеят в близост една до друга в продължение на повече от сто години, потвърждават особеността на всеки народ, като в същото време са свидетелства за общия знаменател на произхода на това изкуство, който е човека, независимо от коя националност е той, каква религия изповядва или на какъв език говори”.

Изложбата ще продължи от 9 януари до 9 февруари 2010 г. в залата за изкуство към Община Бейоглу, която се намира на централната улица Истиклал в Истанбул.

 

 

 

Категории: Фото изложба Истанбул Гръцка Фондация за култура
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus