Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-големият фотоволтаичен катамаран в Коринт

25 Юли 2014 / 10:07:16  GRReporter
1518 прочитания

Вчера в пристанището на Коринт акостира най-големият катамаран в света, който се задвижва изцяло от слънчева енергия. MS Turanor PlanetSolar пристигна в Гърция в рамките на археологическата мисия TerraSubmersa, отнасяща се до проучването на топографирането на праисторическото селище в морския район на Арголически залив, и по конкретно близо до Ермионида.

Катамаранът в Ню Йорк

Това е съвместно археологическо проучване, което се провежда от Женевския университет в сътрудничество с Швейцарския археологически център, Гръцкия център за морски проучвания и Организацията за подводни антични находки.

Швейцарските и гръцките археолози ще търсят при подводното проучване следи от човешка дейност в район, в който вероятно се е намирало едно от най-древните селища в Европа.


Фотоволтаичният катамаран, плаващ под щвейцарско знаме, ще остане в пристанището на Коринт до понеделник, 28 юли.

От Коринт, преминавайки през Коринтския канал, катамаранът ще се отправи към остров Евия и ще акостира в Еретрия, където на 1 август ще отпразнува националния празник на Швейцария.

Следващата му спирка ще е Марината на Зеа, където ще остане до 6 август, а на 4 август сутринтана катамарана ще се проведе официална пресконференция, на която ще бъдат разкрити всичките подробности за археологическата мисия Terra Submersa, която ще приключи на 22 август.

 

Категории: фотоволтаичен катамаран археологическа експедиция Коринт праисторическо селище
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus