Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Място на събитието: Солун

21 Април 2010 / 11:04:29  GRReporter
2058 прочитания

„Любовният град” Солун, както е известен сред гърците, приветства началото на 21-та Международна Среща на фотографите с десетки изложби на тема „Топос”, които ще продължат от април до септември месец.

Часът на фотографията удари за пореден път в Солун с откриванията на множество изложби, въпреки че вулканичната пепел, която се разпростря над Европа ще забави осем от програмираните 57 изложби. 21-та Международна Фотографска среща, която е организирана от Музея на фотографията, включва в програмата си изложби на 188 фотографи от 25 държави из целия свят.

Празниците, които ще дадат тласъка на голямото за града събитие ще се проведат между 29 април и 1 май и освен с туристите с окачени на врата фотоапарати в Солун ще се сблъскаме и с някои от най-добрите фотографи.

Темата на тазгодишното фотобиенале е „Топосът” като пространство, което е носител на история, резултат на нейното създаване или просто като микрокозмос на всеки един човек/творец.

От „Американските гробища” на Рид С. Ялом, който е син на известния писател и психотерапевт Ървин Ялом, до снимките на Кристиан Демаре, който прави Солун да прилича на утопичен пейзаж. Мъртво море на Бруна Биамино, мраморджиите на Акропола на Василис Вретос, изложбата „От Адриатика до Босфора: френски фотографи разкриват паметниците на Балканите 1878-1914”, но и снимки, които показват какво се случва, когато нещо липсва на дадено място: какво се случва с една къща, с едно място или с една родина, когато ги напуска протагонистът.

Музеят на фотографията, освен груповите изложби ще представи и самостоятелни изложби на Микос Марку, Инге Рамбоу и на белгиеца Мартин Хок. Мартин Хок открива изложбата си на 4 май в Гьоте Институт със снимки на квартали в Лондон: той поставя танцьори да се движат сред нищо неподозиращи случайни минувачи, докато танцьорите се вдъхновяват за позите си от движенията на минувачите.

Тази година Фотобиеналето ще продължи не както досега два месеца, а цели пет месеца – от април до септември. Освен това изложби в рамките на събитието ще се състоят не само в Солун, а и в градовете Лариса, Ксанти и Верия.

 

Къде и кога:

 

Фотобиенале – Музей на фотографията в Солун, Склад А, тел. 2310 566.716.

Април-септември 2010

http://www.photobiennale.gr/

Категории: Фотография биенале Солун изложби
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus