Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Музикални преживявания в Солун

10 Януари 2014 / 16:01:02  GRReporter
1542 прочитания

Въпреки неблагоприятните икономически условия ръководството на Двореца на Музиката в Солун представи новата му програма, която включва четири мюзикъла, една опера, нови театрални трупи, авангардна музика и концерти, с нови, но и стари, вече утвърдени творци.

Програмата, представена от творческия директор Георгиос-Емануил Лазаридис, включва 44 основни продукции, с множество представления, паралелни дейности и работилници.

«Аз съм „за“ намаляването на цените на билетите, доколкото това е възможно, но не подкрепям безплатните билети. Безплатното принизява творческия продукт. Зрителят трябва да иска да гледа едно музикално представление, да е решен да плати за него, а не да го гледа, защото „е, нали е безплатно“», посочи Лазаридис.

Новият сезон се открива с «Лешникотрошачката»

Завесата на новия сезон в Двореца на Музиката ще се вдигне в събота, 11 януари, с представянето на балета от Чайковски «Лешникотрошачката», поставен от лондонската Royal Opera House (зала „Емилиос Риадис“). От 17 януари и то само с десет представления (на 17, 18, 19, 24, 25 и 26 януари) щафетата ще поеме атинският хит на сезона «Кабаре», с режисьор, хореограф и сценограф Константинос Ригос, в главните роли Димитрис Лигнадис, Мария Навплиоту, Таня Цанаклиду, Михалис Митрусис, Панайотис Буюрис, и с участието на още 25 актьори, танцьори и музиканти.

На 12 февруари следва легендарният мюзикъл «Котките» - творба на изключителния композитор Андрю Лойд Уебър, а третият мюзикъл, който ще бъде представен на сцената на Двореца на Музиката по същото време (от 5 март) е музикално-театралната «симбиоза» на две значими жени на гръцката музика – Маринела и София Вебо.

Прожекции и предавания на големи продукции

През периода януари-юни ще има и редица прожекции-предавания на големи музикални и танцови продукции («Лешникотрошачката», «Жизел», «Спящата красавица» и др.) от големи музикални сцени в чужбина, като ще бъде включена и камерната опера «Алберт Херинг»  (1947) от Бенджамин Бритън, написана за 13 изпълнители и 12 музикални органа (на 7, 8, 10 и 12 март).

«Елате с нас, за да слушате чудесна музика, изпълнявана с много страст, в едно чудесно място, в сърцето на един прекрасен град», е мотото на концерта, който ще бъде представен на 18 март от Младежкия оркестър на Обединена Европа, тъй като Солун е Европейска младежка столица 2014.

Нови театрални трупи

Нова традиция за Двореца на Музиката е приютяването на нови театрални трупи във фоайето на втората му сграда. В рамките на тези прояви на 4, 5, 6, 10, 11 и 12 април ще бъде поставена отново пиесата «Mea Culpa» (театрален текст на Константинос Родис), както и пиесата на Димитрис Кехаидис «Лаври и олеандри» от театралната трупа на Солунския университет „Аристотел“ със заглавие «Отвъд метафизичното» (16 и 17 май).

Великденският концерт (на Велики Понеделник, 14 април) ще представлява едно  своеобразно и уникално съчетание на симфонична и византийска музика. В първата част Симфоничният оркестър на Община Солун и Хорът на възпитаниците на Колежа „Анатолия“, под диригенството на Харис Илиадис, ще представят «Реквием» на Антон Брукнер, а във втората част на концерта Костас и Димитрис Працинакис ще разкрият магията на византийската музика чрез влиянието, което тя е оказала върху гръцката песен.

За четвърта поредна година Дворецът на Музиката в Солун организира провеждането на Фестивала на Детските хорове – на 9, 11, 12 и 13 април (тази година с подкрепата на Европейската Младежка Столица 2014).

 

 

Категории: Дворец на Музиката в Солун програма мюзикъл опера концерти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus