Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Музеят във Фоделе или домът на Ел Греко в Крит

10 Юли 2013 / 17:07:20  Анастасия Балездрова
1416 прочитания

“Около мястото, където съм роден има портокалови дръвчета, извори на питейна вода и византийска църква”, пише в бележка през 1606 Доминикос Теотокопулос. Тогава той е бил на 65 години.

Според изследователите по-известният като Ел Греко (Гъркът) художник е роден през 1541 на остров Крит в региона на Хандакас (днешният град Ираклио – б.а.). Въпросът за това къде точно е роден продължава да занимава историците, особено след като самият той обърква нещата. През 1903 те откриват документ от разпит на Теотокопулос пред членове на Светата инквизиция в Толедо през 1582. Там той заявява, че произхожда от град Кандия, което е името на остров Крит във времето, когато той е част от Венецианската република.

През 1934 група изследователи, водени от ректора на испанския университет Ваядолид посещават малкото село Фоделе, където обявяват на местните жители, че Ел Греко се е родил и израснал именно там. След това той заминава за Венеция, а след това за Испания, където твори до края на живота си.

В знак на признателност към родното място на големия художник, те поставят в селото плакета, издълбана върху скала от района на Толедо, а през 1964 е поставен и бюст на Ел Греко.

снимка: psfodele.gr

Теорията им се подкрепя и от гръцки изследователи, според които къщата на заможната фамилия Теотокопулос се е намирал на старото местонахождение на селото - Скотини.

Един от аргументите в подкрепа на твърдението е наличието на фамилията Теотокис в селото.

Така през 1987 започва реставрацията на останките на единствената постройка в региона, за която никой не предявил претенции за собственост в продължение на години. Голямата й площ – 160 кв. м. и седемте помещения не оставят съмнения, че там е живяло богато семейство, най-вероятно това на Доминикос Теотокопулос. От 1998 тя функционира като музей на художника, в който се представят копия на неговите творби.

снимка: psfodele.gr

През август ще се проведе третото издание на фестивала, посветен на Ел Греко. От 11 до 13 август художници от цяла Европа ще имат възможността да рисуват около музея, като разходите по престоя им се поемат от местната община.

През 2014 се навършват 400 години от смъртта на художника. Във връзка с този юбилей местните власти замислят провеждането на общи мероприятия с общината в Толедо, където Ел Греко е прекарал най-продуктивните си години и починал.

В музея ще бъдат представени копия на едни от най-известните му творби в реални размери.

30-те най-значими негови творби се представят в музея Прадо в Мадрид и Лувъра, а в Толедо са изложени голяма част от най-представителните му произведения. Според последните данни до момента са били открити 280 творби на Ел Греко, който се смята за автентичен представител на маниеризма и предшественик на кубизма и експресионизма. По време на 16 – 17 век той е бил смятан за художник с тенденции към абстракционизъм и неприязън към наложените канони. Затова и често е бил привикван да дава обяснения пред Светата инквизиция.

снимка: psfodele.gr

Творчеството му останало в сянка за дълъг период от около 400 години, тъй като нямал подражатели в начина си на рисуване. Първият аналитичен каталог с творбите му бил направен през 1908 от испанския историк на изкуството Мануел Бартоломе Косио. В началото на 20-ти век с налагането на експресионизма Ел Греко става популярен като негов предвестник и повлиява върху работите на няколко изтъкнати представители на художественото изкуство. Пол Сезан е сред първите, приели характерните за картините на Теотокопулос издължени фигури, а Пабло Пикасо го смята за свой “баща” в рисуването. Стилът му оказва огромно влияние и върху други художници като Йожен Дьолакроа, Едуар Мане, а по-късно и Джаксън Полък.

Доминикос Теотокопулос умира през 1614 в Толедо. Погребан е в църквата “Санто Доминго ел Антигуа”.

В малкото селце, което претендира, че е родното му място изследванията за пълната аргументация на този факт продължават. Археологическата служба в Ираклио се е наела с откриването на така наречените “венециански чешми”, които са носели питейна вода от околните извори.

Малката църквичка от византийския период, която е и единствената такава в Крит посреща десетките хиляди посетители, преди да стигнат до музея. А той е заобиколен от малка портокалова горичка, точно както я описва Ел Греко в бележката си.  

Категории: История Ел Греко Доминикос Теотокопулос музей Фоделе Крит художник
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus