Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Музеят на Мария Калас на път да си намери дом

11 Ноември 2013 / 19:11:29  GRReporter
2690 прочитания

Въпреки че домът на Мария Калас на ул. „Патисион“ е смятан за неизгоден за обновяване от настоящия му собственик, Осигурителния фонд на моряците (НАТ), както и от министерството на труда и социалните грижи, все пак има изразен интерес за възстановяване на сградата от страна на двама кандидати.

Община Атина и семейство Василис Василикос и Васо Папандониу дават надежди за съживяването на изоставения от години дом. Община Атина преговаря с Осигурителния фонд на моряците за отдаване на сградата под наем или срещу кредит със задължението да извърши възстановителните работи по сградата, които са изчисляват на 1,5 милиона евро. Общинските власти ще търсят чрез Националната стратегическа референтна рамка средствата за скъпото възстановяване на сградата, като не е изяснено все още и как точно ще може да бъде тя използвана.

Защитената сграда на ъгъла на улиците „Патисион“ 61 и „Скараманга“, е построена през 1925 по проект на архитект Костас Кицикис. Сградата пострада сериозно по време на земетресението през 1999, и дълги години бе затворена, до миналата година, когато бе опразнена и запечатана от полицията.

«Нищо, че ремонтът е неизгоден. Сградата трябва да бъде възстановена и общината разглежда възможностите да бъде включена в Националната стратегическа референтна рамка. Трябва да бъде запазен историческият облик на улица „Патисион“», отбеляза заместник-кметът по културата в община Атина Нели Папахела.

Въпреки това намирането на необходимите средства изглежда затруднява общинските власти, които поради тази причина избягват да настанят там една дългоочаквана институция – Музея на Мария Калас, и предпочитат да го преместят от Центъра „Технополис“, където днес стои затворен, в сграда-собственост на общината на улица „Митрополеос“ № 44, бившия хотел «Royal».

Стойността на проекта се изчислява на 1,2 милиона евро

Става въпрос за сграда, построена в следвоенния период на кръстовището на улиците „Митрополеос“ и „Петраки“, обявена за защитена през 1985.

Първоначално триетажната сграда е преотстъпена за ползване на Театралния музей, но поради финансови проблеми преместването на музея така и не се осъществява.

Създаването на Музея на Мария Калас се намира на етап проучване, обяснява председателят на „Технополис“ Ангелики Андонопулу, а стойността на проекта се изчислява на 1,2 милиона евро. Финансирането ще се извърши чрез Националната стратегическа референтна рамка, и то през настоящия финансов период, «за да бъде завършен колкото е възможно по-бързо», посочи Андонопулу.

Академия на оперното изкуство

Община Атина обаче не е единствената, която се интересува от дома на Мария Калас. Семейство Василис Василикос и Васо Папандониу също мечтае да подслони там Академия на оперното изкуство, която да носи името на легендарната оперна дива. Гражданското сдружение с нестопанска цел, учредено от Василикос и Папандониу има за цел създаването на сграда за Националната опера (мечта, която се осъществява в сътрудничество с Фондация „Ставрос Ниархос“) и учредяването на Академия, която ще носи името „Мария Калас“.

Позицията на Осигурителния фонд на моряците

От своя страна председателят на Осигурителния фонд на моряците Йоргос Теотокас отбелязва, че в преговорите с община Атина все още не е намерено общоприемливо решение. Що се отнася до Гражданското сдружение с нестопанска цел и плановете му за осигуряване на сграда за Операта и Оперната академия „Мария Калас“ той уточни, че Фондът не може да предостави сградата срещу наем директно на частни лица и фондации, тъй като трябва да се организира конкурс и търг. «И обратно, в случая с общината, имаме възможност да отдадем сградата под наем директно», подчертава Теотокас.

И добавя, че ако в нито един от двата посочени случая няма положителен резултат, Осигурителният фонд на моряците ще пристъпи към покана за изразяване на интерес към наемането на сградата, със задължителна клауза нейната реставрация.

 

 

Категории: Мария Калас музей защитена сграда Осигурителен фонд на моряците
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus