Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Музей на корабоплаването ще бъде открит на остров Хиос

19 Ноември 2013 / 19:11:35  GRReporter
1225 прочитания

Дигитални материали, спомени на очевидци и експонати, описващи историята на корабоплаването през вековете, ще съдържа първият Музей на корабоплаването в Гърция, който се предвижда да бъде построен в Кардамила, на остров Хиос.

Музеят ще бъде разположен в две съседни сгради, историческото начално училище „Карадио“ и бившата детска градина. Превръщането на сградите в музей, с обща площ 900 кв.м., има за цел да съживи селището Кардамила.

Постоянната изложба на партера на училището ще бъде преобразувана чрез създаването на един вид вътрешна обвивка, вдъхновена от материалите и формата на кораб. Освен това формите на строежа и материалите са пряко свързани с железните кораби, тези, с които се е развивало корабоплаването на Кардамила. Също така ще бъде изградена мултифункционална зала, която ще се използва за гостуващи изложби, както и павилион за продажба на различни стоки, кафене, складови помещения, офиси, библиотека и санитарни помещения.

Свързването на двете сгради и подходящото вътрешно оформление ще създадат един съвременен музей, достъпен и за хората с увреждания.

«Издигането и прегъването на повърхности ще създадат различни нива на движение, рампи, изложбени площи, така че в съществуващата сграда да може да се представи цялата плетеница от теми и хронологични сечения на музейния сценарий», подчертава архитектът-музеограф Елена Зервудаки, която заедно с музеолога Елеана Влаху са автори на проучването.

«Разположението на функционалните единства дава възможност на музея да поддържа едно или много културни събития едновременно, представлявайки платформа за различни прояви, разположени във всички вътрешни и външни пространства», добавя Елена Зервудаки.

Изложбената площ ще обхваща пет хоризонтални тематични единства. Първото ще бъде свързано с корабите и пътешествията, второто с товарите, третото с корабните компании, четвъртото с обществото и семейството, а петото със съвременното корабоплаване в Кардамила. Също така ще бъдат оформени четири веритикални времеви единства. Първото ще се отнася до периода от 10 в. пр. Хр. до 18 в., второто – до 19 в., третото – до периода 1900 – 1945, а четвъртото ще разказва за съвременната епоха.

Освен това в изложбената зала ще бъде създаден специален маршрут за деца и юноши на тема «Стани капитан». Избрани интересни моменти предлагат нещо като „нишка“, която родители и деца ще могат да следват заедно, за да разгледат музея чрез играта и откривателството. Експонатите ще бъдат допълвани от дигитални материали, както и от спомени на очевидци, които публиката ще може да допълва със свои спомени, създавайки по този начин един активен музей на участието. «Искаме да запазим и нашите традиции, защото старите хора си отиват и губим техните спомени на очевидци», посочва председателят на дружеството с нестопанска цел „Мореплаването на Кардамила“ Фотини Ксила-Фафалю.

Проучването е финансирано от община Хиос и дружеството „Мореплаването на Кардамила“. Изграждането на музея ще струва според изчисленията около 3,5 милиона евро, и общината ще се опита да го включи за финансиране в Националната Стратегическа Референтна Рамка.

 

 

 

Категории: музей корабоплаване Хиос Кардамила
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus