Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Momix отново в Гърция

02 Декември 2009 / 22:12:14  GRReporter
2728 прочитания

Познатата на гръцката публика танцова трупа Momix отново гостува на гръцка сцена. В Атина Momix ще бъдат от 1 до 6 декември  в Палас, а от 8 до 10 декември в Музикалната палата в Солун.Танцовата трупа, за която гостуването в Гърция е вече традиция, този път е избрала да представи своя сборен спектакъл Best of Momix- компилация от досегашни представления, както и елементи от най- новия си спектакъл Botanica – Preview, чиято премиера ще се състои в Ню Йорк през 2010г.
Нестандартни, но едновременно вълнуващи и силно въздействащи са спектаклите на американската трупа. Постигането на особен вид хармония и динамика в движенията на танцьорите в комбинация със силна експресивност е отличителна черта  на Momix и цел в творчеството на хореографa Моузес Пенделтън. Освен на движението, хармонията и разчупването, Моузес Пенделтън залага изключително много и на сценичното осветление, с което се заема винаги лично. Друг  важен елемент са костюмите на танцьорите, които също са проектирани от самия Моузес.
Теми за спектаклите си хореографът черпи от всичко. Като един истински неспокоен и търсещ дух американецът, бивш спортист споделя, че обича да изследва света, да се вслушва по особен начин в природата и нейните звуци и дори да ги записва на касети. Често именно тези записи го вдъхновяват да твори. За човешкото тяло той смята,че има невероятната способност да се променя и трансформира. Затова и в представленията му танцьорите представят многобройни символични трансформации и превъплъщения, като освен висока танцова техника и изобретателност, те показват сложни елементи на спорт и акробатика.
По време на дългогодишното си сценично присъствие трупата Momix става известна в света със своите спектакли, към които принадлежат между другото: Momix Classic- спектакълът, който й носи ранна слава, Orbit -вдъхновение, за който Пенделтън черпи от Олимпийските игри в Атина, Opus Cactus и Lunar Sea.
Моузес Пенделтън е силно привлечен от Гърция. Огромната любов на американския хореограф, към гръцката култура намира израз в особения сантимент към творчеството на Никос Казандзакис. През декември 2007 г той представи в Гърция спектакъла си „Страст” по романа на Никос Казандзакис „Последното изкушение на Христос”

Категории: Момикс гостуване Атина СолунТанц
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus