Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мария Калас не се е самоубила от мъка по Онасис, рядко заболяване е струвало кариерата и живота

28 Декември 2010 / 11:12:54  GRReporter
17574 прочитания

 

Едно изследване на университета в Болоня е на път да промени изцяло отношението към световноизвестното сопрано Мария Калас. Според него певицата е страдала от много рядко заболяване на гласните струни, а не от всеизвестните капризи на оперните диви.

Професорите Франко Фуси и Нико Паолило са изследвали записи на известната певица и промените в гласа й през последните 18 години от нейния живот с помощта на най-съвременната технология и са стигнали до извода, че Мария Калас е страдала от едно много рядко заболяване, което засяга мускулите и тъканите. Дългогодишният прием на кортизон, който се използва за симптоматичното лечение на заболяването изглежда,че е причинил преждевременната смърт на световноизвестната певица.

Изследването на италианските лекари

Двамата преподаватели от университета в Болоня представиха своето изследване по „случая Калас”. „Успяхме да отделим само гласа й от ред лоши записи, направени по възможностите на онова време. Те са направени в периода 1958 – 1976. Беше много трудно да изследваме промените в гласа й и да направим изводите си. Паралелно с това наличните видеоматериали ни позволиха да забележим анатомичното състояние на мускулите и формирането им във времето”.

Според изследването на двамата професори прочутото сопрано Мария Калас е била болна от дерматомиозит - една болест, която засяга мускулите и тъканите, включително и тези на ларинкса. Доктор Франко Фуси подчертава, че заболяването се лекува с кортизон и имунопресивни медикаменти, които обаче могат да причинят сърдечна недостатъчност. Според официалната медицинска експертиза Мария Калас е починала от спиране на сърдечната дейност.

В изследването на италианските учени се споменава следното:

„Мария Калас е знаела за своето заболяване. Първите признаци са се появили още през 1958. Не е случаен фактът, че често е питала близката си приятелка Джована Ломаджи дали гласът й е стабилен или не. Още от тогава е започнала да чувства, че губи контрол върху вибратото на гласа си. До този момент в здравното й досие е било отбелязано само, че е хипотоничка, поради което е спяла много часове, почти до обяд. Знаем, че Мария Калас е пиела много кафета на ден.

Първите симптоми

Първата „загуба”, която е била характеризирана като скандал се е случила на 2 януари 1958 на премиерата на операта „Норма” в римската опера в присъствието на италианския президент Джовани Гронки. След едночасово очакване от страна на публиката Калас решила да не довърши първата част на музикалното произведение и слязла от сцената”.

Реакциите в онази нощ са били огромни. Участниците в изследването потърсили и анализирали написаното в печата по онова време.

„Първо открихме и чухме записа от онази нощ. Чухме как е пяла Мария Калас на онова представление и след това направихме една ефектно пресъздаване. Гласът й беше незасегнат.

Тогава защо е напуснала сцената? Приятелката й Джована Ломаджи, която я е придружавала почти винаги й се обадила в 2 часа сутринта за да й пожелае успех и отговорът на сопраното бил: „Истинско чудо е, че имам някакъв глас и мога да говоря с теб сега”.

Учените отбелязват, че е възможно в онази нощ Мария Калас да е имала възпаление на гласните струни в ранен стадий. Така по време на почивката в първата част на операта отокът на лигавицата се е влошил, в резултат на което певицата не е могла да управлява добре динамиката на интензивността на гласа си.

Категории: Девет музиИсторияМузикаМария КаласАристотел Онасис рядко заболяване смърт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus