Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Малката Англия на Панделис Вулгарис

28 Ноември 2013 / 18:11:50  GRReporter
2311 прочитания

„Малка Англия” е името на новия филм на гръцкия режисьор Панделис Вулгарис. Той е поредният му съвместен проект със съпругата му – писателката Йоана Каристиани. Лентата пренася на големия екран историята от едноименния й роман, който бе издаден през 1997. Книгата спечели интереса на хиляди читатели, бе преведена на много езици и получи гръцката Държавна награда за роман.

Действието се развива на известния за моряците си остров Андрос и в моретата, където пътуват товарните кораби. Филмът представя живота на остров Андрос през 30-те и 40-те години на миналия век. Разказва житейските истории на жените на моряците, които вдигат сами тежестта на всекидневието. Жените в Андрос обичат мъже, които не са до тях, притесняват се, търпят различни перипетии, представят си ги до себе си и непрестанно ги очакват.

Сюжетът

Една къща, една тайна, един мъж и две сестри. 20-годишната Орса е безумно влюбена в лейтенанта от военния флот Спирос Малтамбе. Тя е доста затворен характер и не разкрива тайната си на никого. По-малката й сестра – Мосха е динамична и изпълнена с мечти. Иска да напусне Андрос, да избяга от съдбата на жените на острова, които се омъжват за моряци и после остават сами, защото мъжете им вечно са на някакво пътуване. За майка им Мина – съпруга на морски капитан, който предпочита палубата на кораба от дома си, любовта означава неприятности и болка. Тя не обръща внимание на чувствата на дъщерите си, заговорничи, възползва се от познанствата си и ги омъжва по интерес. Орса става съпруга на корабния собственик и капитан Никос Ватакузис, а Мосха – за Спирос, който вече е станал капитан. Двете млади семейства се настаняват в двата етажа на къщата, която Мина е построила с парите, изпратени от съпруга й. Несъзнателно, майката поставя „взривоопасна мина” в собствения си дом.

 

 

Строгите правила на малката общност, непоносимите роли в обществото, които се възлагат без право на отказ, самотата, забравата, интересът, угризенията, войната и траурът – всички трябва да се държат според изискванията, независимо от обстоятелствата.

Филмът остава верен на истинската красота на острова, без да е идиличен. Той представя пейзажа на Андрос с рядка изтънченост – неговите пещери, каменните къщи, гълъбарниците, мостчетата и тесните улички.

Верен на вечността на автентичните емоции, „Малка Англия” не се ограничава само в епохата, която представя. През малкия свят на едно семейство, филмът разгръща плетеницата на човешкото приключение, на френетичната любов на една жена към един мъж, на любовта на мъжа към морето и на манията на една майка към безопасността, която носят чистите сметки.

С проницателен поглед Панделис Вулгарис пресъздава една сложна история, като осветява сенките на всекидневието, скритите тайни, затруднените взаимоотношения и цената на подчинението. За пореден път режисьорът поверява главните роли на млади и неналожили се актьори.

Панделис Вулгарис е един от най-изтъкнатите представители на съвременното гръцко кино. Той е автор на първия игрален филм за гръцката Гражданска война „Психи ватия” („Дълбока душа”) и получилия международни отличия филм „Булки”. Покъртителната история на младите жени, които преминават океана, за да станат съпруги на непознати мъже отново носи подписа на съпругата на режисьора Йоана Каристиани.

„Малка Англия” излиза в кино салоните на 5 декември.

Категории: Кино Панделис Вулгарис Малка Англия Йоана КАристиани Андрос моряци Булки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus