Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Македонската гробница в Ксанти отваря врати за посетители

18 Октомври 2014 / 11:10:09  GRReporter
1425 прочитания

Македонската гробница, която се намира в планинската област близо до Ксанти е истинско украшение, уникално за района на Тракия.

Паметникът е затворен поради липсата на възможност да се назначи постоянна охрана.Онези, които искат да го разгледат, трябва да се свържат с представител на Агенцията за праисторически и антични културни паметници в Ксанти, за да бъде отворена гробницата.

„Гробницата е в много добро състояние. Службата има един служител и не е възможно той да пази непрекъснато паметника. Заинтересуваните могат да се обадят по телефона, за да бъде отворена гробницата и да могат да я посетят” подчертава за сайта thrakitoday Кириаки Хадзипрокопиу, археолог в Агенцията и допълва, че в Тракия има 6 гробници от македонски тип, но тази в Ксанти е най-голямата и най-добре запазената в сравнение с другите.

Отваря в неделя за посетители

В рамките на седмицата за привличане на обществения интерес към дейността на Археологическата служба, организирана от Дружеството на гръцките археолози, македонската гробница ще отвори врати за посетители в неделя сутринта от 11:00. Ще има обиколка с екскурзовод и ще се раздават информационни материали за паметника.

„Седмицата се организира за трета поредна година и е посветена на многостранното дело на Археологическата служба, което е малко познато на широката общественост” отбелязва госпожа Хадзипрокопиу.

Няколко думи за гробницата

Македонската гробница е открита през 50-те години на север от Комнина. Според археолозите тя е от периода 200-150 пр.Хр. Състои се от вътрешен коридор, преддверие и камера, над която има арки.

Гробницата е построена с крайъгълни камъни от местен мрамор в стил псевдо изодом. Вратите на преддверието и на камерата имат монолитни парастади (стълбове) и трегери, а подовете са покрити с мраморни плочи. Преддверието с ширина 3,13 метра и дължина 2,12 метра. Входът към погребалната камера се е затварял с 2 големи крила.

Македонската гробница от Комнина е най-добре запазеният и впечатляващ измежду откритите в Тракия. Периодично се правят разкопки в района, но не са достатъчно организирани и обширни, за да разкрият селища. През 1993 са открити идоли  и статуетки, култови предметни, които вероятно идват от светилище на бог Асклепий.

 

 

Категории: македонска гробница Ксанти Агенция за праисторическите и античните паметници архелогическа служба
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus