Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Магьосниците от улица "Мерлин"

24 Април 2010 / 08:04:15  GRReporter
6944 прочитания

Здравка Михайлова

Специално за GRReporter

 

Основаната през 2004 г., Фондация за изящни изкуства и музика „Теохаракис”, вече от години има своето авторитетно присъствие в културния живот на Атина. Тя представлява израз на многоизмерните личности на нейните създатели - Василис и Марина Теохаракис, които не само направляват кормилото на един от най-успешните холдинги в сферата на автоиндустрията, банковите транзакции, строителството, здравеопазването, козметиката, дигиталните системи и корабоплаването, но дават своя принос и като меценати. Василис Теохаракис е ученик на известния гръцки художник Спирос Папалукас, дебютира със свои творби на Световния младежки фестивал в Москва през 1957 г., негови картини са показвани на изложби в Гърция и чужбина, има откупки в частни и други колекции. Удостоен е от френското правителство с титлата Кавалер на Почетния Легион, а от Вселенския Патриарх с отличието Архонт; Марина Теохараки също има в актива си изложби, както и художественото оформление на редица издания.

Не може да подминете (на ъгъла на бул. „Василисис Софиас” и ул. „Мерлин”) - особено вечер - дискретно, но забележимо осветената, елегантна реновирана неокласическа сграда на фондацията точно срещу Парламента. В сърцето на Атина, с разпознаваем силует и висока естетика, тя изниква пред погледа след фасадата на външно министерство и преди някои от посолствата на Великите сили и музея „Бенаки”. Подслонява фондацията от 2005 г., строена е в края на двайсетте години на двайсети век и отразява еклектизма на междувоенния период, като съчетава елементи от повечето европейски стилове. През 1985 г. е обявена за паметник на културата. При реновирането й е проектирана с характерните за полифункционален културен център пространства: зали за временни и постоянни експозиции, концертен амфитеатър, магазин за арт сувенири, кафетерия и др.

Като ориентир за подбора на тематичните изложби във фондацията ще споменем трите последни от тях. “Фелини в изобразителното изкуство” (18/04-20/09/2009), разкрива една по-малко позната страна на големия италиански режисьор чрез негови скици и рисунки под надслов "Сънища и натрапчиви идеи”. Макар и познат на широката публика с филмите си, не всички знаят, че преди да започне да се занимава с кино Фелини е сътрудничил на различни списания със свои скици. Заедно с фондация „Федерико Фелини” в родния му град Римини, фондацията „Теохаракис” организира за пръв път в Гърция изложба с 80 негови оригинални рисунки.

В експозиция „Човекът в града: цветът в архитектурата и живописта” (5/10/2009-7/12/2009) известният гръцки художник Алекос Фасианос и преподавателят в Атинската Политехника Тасис Папайоану представиха 200 творби – живопис, макети, конструкции, стенописи, фотографии и рисунки, събеседвайки върху формирането на съвременните мегалополиси, в търсене отговор на въпроса «Как се променя обликът на един град?» Основна ос на експозицията бе всекидневието на човека в големите градски центрове, където архитектура и живопис са пресичащи се полета за творческа изява.

Неотдавнашната “Ерата на модернистите - от Моне до Ив Клайн” бе последвана от „Лица на балканския модернизъм: гръцка, българска и румънска живопис 1910-1940” (12 март-9 май), широкообективен поглед към значими балкански творци от европейски калибър. Неизменен акцент в проявите на фондацията с идеална цел, подкрепяща и популяризираща изкуството и музиката от Гърция и чужбина, са появата и еволюирането на модерните движения в изкуството от края на деветнайсети век до днес. Сред нейните приоритети са също интердисциплинарният подход и изграждането на партньорски връзки със сродни институции. Тя притежава една от най-богатите колекции на живописни творби на съвременния гръцки художник Спирос Папалукас, както и на други гръцки творци, значителен брой от които са сред експонатите в настоящата й проява. Изложбите там са съпътствани от камерни концерти и семинари върху историята, философията на изкуството и музиката.

Проектът е съфинансиран по Програмата за култура 2007-2013 на ЕС. Ядро на замисъла му е експозицията “Лица на модернизма: живописта в България, Гърция и Румъния, 1910-1940”. Българските и румънските платна, представени в експозицията, са от Националния музей на изкуството в Румъния и Националната художествена галерия-Музей за визуални изкуства в София. Гръцките произведения са от колекцията на фондацията „В & М Теохаракис”, от частни сбирки като тази на Alpha Bank и фондация „Янис Царухис”, от Националната галерия, музея „Авероф” в Мецово, Общинската галерия в Солун, колекцията на Продромос Емфиетзоглу и др. От платното „Отворена врата” на Никос Хадзикикиакос-Гикас може да бъде изведено символното название на цялата експозицията, която идва в Атина след успешното й представяне в Букурещ и София. Куратори от трите страни са Ирина Генова, Такис Мавротас и Мариана Вида.

 

Категории: Балкански модернизъм фондация ТеохаракисИзобразително изкуство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus