Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Made in Athens

05 Септември 2012 / 13:09:39  GRReporter
1437 прочитания

Съвременното лице на Атина - не това на демонстрациите, безредиците и протестите, а това на живия град, който води свой пълноценен и неповторим живот са избрали да покажат гръцките архитекти на 13-то биенале на архитектурата Венеция 2012. Мотото на гръцкия павилион е Made in Athens, а замисълът напълно се вписва в мотото на самото биенале Common Ground с куратор известният британски дизайнер Дейвид Ципърфилд.
    Павилионът приютява осем различни сюжети, разработени от осем различни архитектурни кантори, посветени на публичното и частното пространство и мястото, където те се събират, индивидуализма в обществените пространства, отговора на архитектурата на проблемите, възникнали вследствие на икономическата криза. Архитектите преживяват всичко, което се случва в града им, белязан от упадъка на икономиката и социалната криза, но акцентират върху положителния потенциал на града, който се създава именно в трудни периоди и твори едно по-добро бъдеще.
    Паралелно са представени разработки на най-добрите гръцки архитекти, фотографи-архитекти и творчески обединения и тяхната “обща почва”, каквото е и мотото на биеналето, общо разбиране на бъдещето на Атина след кризата. Нейните последствия, алиенацията на обществото и рухването на ценностната система не само не са скрити, а обратното - налагат на архитектите търсенето на нови решения.
    “Новото поколение архитекти се облагодетелства от добрата страна на глобализацията и в момента е изправено пред глобализирането на икономическата криза, всеобщия спад на жизнения стандарт и оттук - необходимостта да се променят и приоритетите на архитектурата”, казват във встъпителната си бележка двамата куратори на гръцкия павилион Панос Драгонас и Анна Скиада. Ако до вчера целта на ахитектурата е била да подчертае богатството и изискаността, днес вече тя е призвана да предложи начин за решението на общите проблеми, общите доходи, общите идеи и ценности.  Задача изключително трудна в едно общество, издигнало в култ индивида и отделната личност.
    В павилиона Made in Athens са представени разработки на AREA Architecture Research Athens, buerger katsota architects, decaARCHITECTURE, draftworks*, Point Supreme Architects и други. Архитектурното биенале във Венеция продължава до 25 ноември.

Категории: архитектурно биенале във Венеция гръцки павилион Made in Athens икономическа криза глобализация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus