Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

"Любовният еликсир" на древните гърци

28 Октомври 2014 / 13:10:38  GRReporter
1986 прочитания

Минавало ли ви е през ума, че любовта е толкова комплексна и сложна емоция, та чак е невъзможна понякога?  Същността на думата "любов" е толкова натоварена с очаквания и препълнена с изисквания, та звучи невероятно да има жив човек, който да отговаря на всички тях. В наши дни очакваме да открием в любимия човек това, което в миналото е можело да бъде открито като лични качества в хората от цяло едно село.

Четирите вида любов

Древните гърци различавали няколко вида любов. Макар на пръв поглед това да изглежда, че усложнява проблема, в действителност го прави по-разбираем. Преди да смесим всичко в един общ микс, който да наречем "любов", нека видим основните съставки и проявления на любовта в древногръцката култура:

Филия (φιλία)

Първият вид любов е дълбокото приятелство, привързаността. Тя е добродетелен начин за изразяване на лоялност към семейството, приятелите и общността. Филиясе нуждае от сила, равнопоставеност и познание. Тя може да съществува и между любовници. Аристотел е този, който задълбочено разглежда значението и проявленията на този вид любов.

Ерос (ἔρως)

Вторият вид любов носи името на гръцкия бог и изразява идеята за сексуална страст и желание. В по-широк смисъл, Ерос означава съзерцание на красотата на младостта, която допринася за разбирането на духовната истина. Платон  задълбочено разсъждава върху връзката между физическата красота и нейното духовно проявление. Той стига до заключението, че дори не е необходимо да има сексуална страст, за да има любов - известна като "платонична любов".

 Агапи (ἀγάπη)

Агапи е безкористната любов. Тя е братската любов, обичта и добротата. Използвана е да обозначи любовта към децата и съпруга, а в религиозен смисъл - на Бог към човека и на човека към Бог.

Сторги (στοργή)

Четвъртият вид любов се проявява  като любов и обич най-вече между родителите и децата. Главно описва отношенията в семейството. Във взаимоотношенията между партньорите, този вид любов се представя като дълбоко уважение и приятелство, отдаденост, която е следствие на дългогодишна връзка.

Да си направим "любовен еликсир"

Нека малко разбъркаме всички тези съставки, за да видим какво ще се получи.

Ще започнем с Филия. Става въпрос за приятелство и привързаност. Готовността да помагаш, дори да се жертваш. Ако човек не изпитва същото към любимия човек, тогава не е възможно да има връзка, базирана на доверие и искреност. Интересни са трите предпоставки за наличието на този вид любов, които споменахме по-горе: сила, равнопоставеност и позние.

Обичта, разбирането и приемането на себе си е основата, върху която ще градим нашия любовен еликсир. Човек трябва да е наясно със себе си и да се познава. Трябва да е искрен и да може да се приеме такъв, какъвто е - с всички добри и лоши свои страни. А за това трябва голяма вътрешна сила. Себепознанието и приемането са процес, а не еднократен акт и затова отнемат време. Но поне трябва да сме наясно с тях и постоянно да се опитваме да познаем себе си. Защо? Защото е природен закон, според който привличаме такива хора, каквито сме самите ние. Ако имате поредица с крайно незадоволителни връзки и имате усещането, че постоянно срещате неподходящи хора, време е да се вгледате в себе си.

Равнопоставеността също е много важна. Гледането на вашия партньор, преди всичко като на човешко същество, а не основно през призмата на половата роля на мъж или жена, ще ви даде друга основа, върху която да градите вашите взаимоотношения.

Следващата стъпка в направата на любовния еликсир е да добавим Ерос.  Древните гърци са приемали човешкото тяло като нещо красиво и естествено. Неслучайно коренът на думите гимнастика и гимназия е γυμνός - „гол”. За жалост, поради много исторически и културни причини, у мнозина хора има табута и задръжки към човешката голота и еротичното желание, което тя носи. Сексуалната енергия е мощна съзидателна сила, която може да създаде нов живот. Сексуалната енергия е харизмата, която виждаме в известни хора на изкуството и обществения живот. Тя е вдъхновението на артиста, страстта, която е водеща при всеки творчески акт. Ерос носи и нотка на игривост, способността да се забавляваме и радваме на живота. А нима всички ние не желаем да създадем една вдъхновяваща ни и носеща взаимна радост връзка?

Идва ред на Агапи - безусловната любов. Тя не поставя условия и ултиматуми: "Ще те обичам само толкова, колкото и ти ме обичаш!". За безусловната любов трябва състрадание и приемане, а не желание да променяме хората, защото самите ние не искаме да се променяме и развиваме. Агапи също изисква много вътрешна сила, която идва от себепознаването.

Последната съставка е Сторги - дълбокото уважение и разбирателство проверени през годините на съвместния живот. Сторги е каймакът на нашата любовна отвара и е възможна само при наличието на останалите съставки. В никакъв случай Сторги не е отегчението и примирението на дългата връзка, за което казваме, че е "уважението", което остава щом си отиде любовта.

Възможно е да попаднете на информация, че древногръцките думи за любов са шест на брой, но тя не е съвсем коректна. В нея се говори за Лудус, дума с латински произход. Тази класификация е дело на теологът Клайв С. Люис и е формулирана едва в началото на миналия век.

Колесницата на Арис

Какво виждате на долните две картинки:

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus