Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лунните възли

28 Юни 2010 / 12:06:32  GRReporter
9709 прочитания

Автор: Гали

Реших да пиша за Лунните възли непосредствено след Слънце и Луна. Много рядко се пише и говори за нодалната ос (ос на Лунните възли, от nodes, nodal axis) на такъв ранен етап.
    На този фактор в съвременната западна астрология се обръща твърде малко внимание. Повечето смятат Лунните възли за „кармичен показател”, свързан с минали прераждания. А това е тематика, на която в западния свят се гледа някак подозрително и с усмивка, дори и от страна на практикуващи астролози. Не харесвам тази дума „карма”. Толкова смехотворен смисъл й е придаден в съвременния западен свят, че истинското й значение е напълно погубено. На санскрит думата „карма - karma” означава – „работа; действие; дело, деяние; резултат от действие”. И продължавайки в този ред на мисли, целият хороскоп на човек е карма. Няма такова нещо като „кармичен хороскоп”.
    В съвременния западен свят вероятно предпочитат да разделят нещата – „Това е карма, а това не е” – по причина, че концепцията за т.нар. свободна воля е издигната в култ. Западният човек недолюбва твърденията, че в живота има събития, които не може да промени по никакъв начин. Но те просто се случват. На „свободната човешка воля” ще отделя специално внимание в друга статия, защото това е тема деликатна и криворазбрана. Още в първата си статия писах, че древните гърци и стоицизма като философия са застъпвали тезата, че човек трябва да живее в съгласие с Природата, в съгласие с „космичната, природна хармония”. Точно тази теза има много общо със свободната човешка воля.
    В Тетрабиблос на Птолемей няма нищо писано за Лунните възли. От една страна има логика, защото това не са планети. Лунните възли дори не са физически небесни обекти. Те са фиктивни точки, математически точки. Цялостната и пълна концепция за тях се е пренесла в Индия и в индийска астрология Раху и Кету се разглеждат много по-комплексно. В западна астрология частично значението им и символиката се покриват от трите невидими планети зад Сатурн – Уран, Нептун и Плутон.
    Чисто астрономически Лунните са точките, в които се пресичат лунната орбита около земята с еклиптиката (видимия път на Слънцето). Точката, в която Луната пресича еклиптиката по пътя си от юг на север се нарича северен (възходящ) възел. В астрологията е даден и термина Раху (Rahu). Точката, в която Луната пресича еклиптиката по пътя си от север на юг, се нарича южен (низходящ) възел. В астрологията се нарича Кету (Ketu).  Тези два термина – Раху и Кету са еквивалентите на санскрит за двата лунни възела. Двата лунни възела винаги отстоят точно на 180° един от друг.

Категории: астрология лунни възли хороскопи Гали
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus