Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Красив и смел Дионис в лицето на Сакис Рувас

30 Юни 2013 / 17:06:34  GRReporter
1948 прочитания

„Онзи, който ще изпълнява ролята на Дионис трябва да представлява новото, смелото, красивото, това, което за днешните зрители може да очарова и да доведе до господство на музиката над думите и на опиянението над логиката”. Режисьорът и актьор Димитрис Лигнадис е категоричен защо е избрал популярния певец Сакис Рувас да изпълни ролята на Дионис  в пиесата „Вакханките” на Еврипид.

Това несъмнено е най-обсъжданото представление на лятото. Името на Сакис Ривас да беше сметнато за смел избор от ръководството на Фестивала за античен театър на Епидавър,  а публиката ще има много възможности в цяла Гърция да види представлението под режисурата на Димитрис Лигнадис.  „Ще се опитам да се изкача колкото е възможно по тази грамадна статуя, каквато е Еврипид, може би ще успеем поне малко да си поговорим с него” каза Лигнадис по време на пресконференцията.Както призна режисьорът, негово е било желанието Сакис Рувас да участва в пиесата и се чувства късметлия, че певецът е приел тази покана. „Първо решихме да поставим „Вакханките”, а после започнахме да избираме актьорите. Резултатите ще се видят на игрището” подчерта той.
Представлението не е включено в програмата на фестивала в Епидавър. Коментирайки този факт, Лигнадис каза „Не се чувствам ощетен. Ще отидем в колкото може повече театри в страната. Може в края на лятото други  хора да се чувстват странно”.

 Сакис Рувас каза, че това е щастливо съвпадение, защото той от много време е „флиртувал с театъра”, но не е възниквала подходяща възможност.  „Голямото ми желание от много години беше да вляза в театралното пространство” подчерта Рувас и допълни, че е посещавал в чужбина съответните курсове, за кратко се е занимавал с кино, а сега, с Дионис се намира в един момент от кариерата си и живота си, който вече е променил нещата за него самия. Накарал го е да се замисли дълбоко, За желанието си да играе в Епидавър, Рувас каза просто „Искам да стъпя на това свещено място”.

 Премиера на Фестивала на Филипи, 13 и 14 юли

Официалната премиера ще бъде на Фестивала на Филипи (в Античния театър) на 13 и 14 юли, а после представлението ще направи лятна обиколка по античните, а и не само, театри в провинцията, както и в театър Иродио през септември. Публиката ще може да придобие известна представа преди Филипи, на 9 юли в Театър Еврипид в Саламина, когато ще бъде представена work in progress с евтини билети -5 евро.

Спектакълът по време на лятната си обиколка ще подкрепи целите на Дружеството Приятели на децата с рак Елпида  и неговата нова кауза, Банката на доброволните дарители на костен мозък, предоставяйки част от приходите от билетите. „Театърът и изкуството имат нужда от щедрост. Една от многото смели черти на тази работа е, че се опитва да съчетае културно събитие с обществена дейност” каза художественият директор на фирма АРГО Емилия Ипсиланти, която  е продуцент на представлението. Вълнението си изрази председателят на Елпида Мариана Вардинояни, затова че дружеството и новата му кауза са прегърнати от група артисти. „Чрез лятното турне на представлението ще бъдат пренесени и посланията на Елпида до различни кътчета на Гърция” каза Вардинояни.

Продуцентът Емилия Ипсиланти, режисьорът Димитрис Лигнадис и Сакис Рувас по време на пресконференцията

 Спектакълът се базира на новия превод на Янис Лигнадис, и в каста му са включени имена с опит в античната драма – Рула Патераки (Тересияс), Янис Карадзоянис (Кадмос), Димитрис Пассас (Пентеас), Мария Кицу (Агави) и Димитрис Лигнадис (Вестителят). Централна роля ще има музиката и главно африканските ударни инструменти, а Хорът ще се състои от различни . Музиката на живо ще се изпълнява от нигерийски музиканти с участието на Михалис Афолаян. Сценографията и костюмите са на Ева Натена, а хореографията на Дафни Асимакопулу.

 

Категории: античен театър Еврипид Вакханки Сакис Рувас Дионис Димитрис Лигнадис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus