Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Корабокрушението на лорд Елгин отново на преден план

20 Октомври 2014 / 15:10:36  GRReporter
1038 прочитания

Дъното на Егейско море крие още тайни от историята с мраморните скулптури на Партенона, откраднати от лорд Елгин. Преди да стигнат в Англия, те престояват 2-3 години във водите край остров Китира.

„Ментор“, корабът, превозващ скулптурите, потънал през септември 1802 край Авлемонас, а две столетия по-късно Службата за подводни антики започва системни разкопки и разкрития.

С помощта на ловци на сюнгери, които се гмуркали на дълбочина 20-22 метра,  лорд Елгин успял да си върне ценния товар – 16 сандъка с части от скулптурите, и да ги пренесе в Англия.

«По заповед на Елгин, за да влязат в потъналия кораб и да изтеглят сандъците с мраморите, ловците на сюнгери трябвало да унищожат част от палубата. Били изтеглени общо 16 сандъка», разказва археологът Димитрис Куркумелис.

Проучванията разкрили лични вещи на екипажа и пасажерите, но и предмети, станали обект на кражба.

Службата за подводни антики извършва проучвания в продължение на три поредни години (2011-13) с помощта на Фондациите на фамилиите Ниархос и Лацис, както и с подкрепата на Kytherian Research Group. Слуховете, че има и 17-и сандък със скулптури, не били потвърдени. Въпреки това през последните години проучванията стават по-системни, така че на повърхността са извадени не само лични вещи, но и египетски релефи.

«Миналата година разширихме разкопките извън познатия периметър и открихме две части от египетски релефи. Едната е част от статуя от епохата на фараоните, най-вероятно на 8-та династия през 1300 пр.н.е., а другата – от надпис, посветен на Бог Ра от птолемейския период. Корабът „Ментор“ минал покрай Александрия преди да пристигне в Гърция. Сега за първи път страната се сдобива с антики след „прибирането“ на подобни паметници, извършвано по онова време. Те имат особена стойност, тъй като са първите, изтеглени на повърхността от всички антики, които Елгин и подобните му измъкнали от източното Средиземноморие», обяснява Димитрис Куркумелис.

Що се отнася до мраморите на Партенона той отбелязва следното: «преобладаващото мнение е, че са извадени всички части. Разполагаме и със свидетелството на италианския надзирател на име Луиджиери, който придружавал Елгин, и записал в дневника си, че са извадени всички мраморни скулптури».

 

 

 

Категории: подводни разкопки мрамори от Партенона лорд Елгин разкрития
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus