Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кино под звездите и стари филми с дъх на вишни

17 Август 2011 / 13:08:37  Анастасия Балездрова
7065 прочитания

Аромат на жасмин, усмихнати хора, които се разхождат, улични артисти. Августовските вечери в центъра на полупразната Атина са винаги толкова приятни и разтоварващи.

Когато се изкачвате по павираната улица, която води от Керамикос към Акропола няма как да не забележите лятното кино Тисион. Входът му е покрит със зеленина, а снимките на кинозвездите от „златната” епоха на американското и европейското кино само загатват какво могат да очакват решилите да прекрачат неговия праг.

То е създадено през 1935 и от тогава работи непрекъснато. Тисион е едно от първите летни кина в гръцката столица.  

„Тисио, заедно с Вокс и Бонбониера е едно от най-старите летни кина. Но ние сме киното с най-прекрасната гледка в Атина”, казва собственикът Томас Маниакис докато сочи към Акропола. През 50-те и 60-те години на миналия век, когато гръцкото кино се е намирало в пълен разцвет опашката пред касата е стигала до 50 метра. Същото се случва и днес, когато в Тисион се прожектират стари, класически ленти.

В киното работят петима, а понякога и шестима души. „Бизнесът е семеен. Ако не работехме така, нямаше да е изгодно продължаването на този бизнес”.

Това става ясно още при първия поглед към „залата”. Киното прилича на голям двор на семейна къща, където грижливите ръце на някоя домакиня са подредили саксиите и се грижат за зеленината, която се намира навсякъде и спира само там, където започва големият бял екран.

„Специалитетите ни са алкохолна напитка от сок от вишни, сладкото и вишневият сок, в който няма никакви консерванти. Наследихме рецептата от майка ми. В задната част на киното, пред кабинката за прожекции можете да видите бутилките с вишневия сок, който се оставя да ферментира на слънце. За напитката използваме черна захар и петзвезден коняк „Метакса”. Той е най-добрият за напитката, която предлагаме от 20 години. Ние сме първите, които поставихме масички между столовете”.

Въпреки идилията на обстановката Томас Маниакис разказва, че финансовата криза и социалните реакции са засегнали и този бизнес. „Протестите на площад Синтагма и стачката на собствениците на таксита също ни засегнаха в много голяма степен. Имаме клиенти, които идват тук с такси, защото киното е сравнително отдалечено от спирките на метрото и електричката. Тази година не е толкова добра за нас, защото имаше много дъждовни дни. Освен това билетите, които продаваме са малко, а разходите - големи. Филмите също са много скъпи. При големите продукции печалбата за дистрибуторите е 50 на сто, а за по-малките, които се прожектират за първи път – 45 на сто. След като платим задълженията си към собственика на имота, ни остава печалба в рамките на 15-20 на сто, за да платим всички други разходи”.

Въпреки това Томас Маниакис не е променил цената на билета от десет години. Посетителите на Тисион плащат за вход осем евро, докато много от неговите конкуренти са фиксирали цената на 10. За студенти, деца и хора на възраст над 65 години билетът е с цена 6 евро.

„Призовавам хората да подкрепят летните кина, защото ако затворят, те ще плащат в големите кина не само високи цени на билетите, но и ще им предлагат, каквото те решат. Мисля, че младежите не трябва да се насочват в толкова голяма степен към модерните кина".

Лятното кино е гръцко явление. Затова и много чужди медии са проявили интерес към кино Тисион. „Преди няколко години френската, турската и шведската телевизия снимаха филми за нас”.

Категории: Лятно кино класически филми Тисион нова технология Акропол
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus