Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Казандзакис и Кавафис пътуват до Букурещ

18 Юни 2008 / 08:06:51  GRReporter
1833 прочитания

Еднодневна конференция, посветена на гръцката литература и по-специално на световноизвестните гръцки автори Константинос Кавафис и Никос Казандзакис ще се проведе утре в Букурещ. Проявата се организира под егидата на Гръцкото посолство в румънската столица по повод 145-тата годишнина от рождението и 75-тата от смъртта на александрийския бард, както и 125-тата годишнина от рождението на Казандзакис.

 В рамките на проявата ще се проведе и представяне на две нови двуезични издания, които излязоха на пазара тази година: „Стихотворения” на Кавафис (изд. „Омония”) и „Христос отново разпнат” на Казандзакис (изд. „Хуманистас). Представянето на двете издания ще бъде последвано от рецитал на стихове на Кавафис и откъси от „Рапорт пред Ел Греко” и „Одисея” на Казандзакис, както и от писмата му до Панаит Истрати от актьори от Националния театър в Букурещ. През цялото време на специални екрани ще бъдат прожектирани кадри от живота на двамата литератори, като паралелно ще се проведе и малка изложба на румънските издания на творбите им (петнадесет на Казандзакис и осем на Кавафис).

В конференцията ще вземат участие посланика на Република Гърция в Румъния Георгиос Пукамисас, председателя на Световния съвет за гърците в чужбина Стефанос Тамвакис, президентът на СофМедика (която е спонсор на мероприятието), Екатерини Софиану, завеждащият Филологическата катедра към Румънската академия, Еуген Симион, както и професора по сравнително литературознание Елизабета Ласкони.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus